Pannacotta är en italiensk dessert med len konsistens och mild smak. Den har vunnit mångas hjärtan. Panacotta har sitt ursprung i norra Italien och började tillagas under 1800-talet. Efterrätten skapades ursprungligen som en enkel dessert för bönder, gjord på mjölk, grädde och ägg. Vad man har druckit för vin till panacotta har förändrats över tid. Idag väljer man ofta ett vin med en viss syra och smaker som kompletterar pannacottans aromer. Hur söt din pannacotta är, är en annan faktor som påverkar vilket vin som passar till. Sen är det upp till dig om du vill balansera sötma med ett lite torrare vin som fortfarande har en viss restsötma, eller om du vill följa det klassiska rådet och välja ett vin som är sötare än desserten.
Vitt vin till pannacotta
Ett vitt vin är ofta det naturliga valet till pannacotta. Den lätta syran och de fruktiga aromer som många vita viner har skapar en fräsch kontrast till den krämiga desserten. Välj gärna ett medelfylligt vin och toner av citrusfrukter, persika eller honung. Chardonnay, sauvignon blanc och pinot grigio kan vara utmärkta alternativ om du vill erbjuda ett vitt vin till pannacotta.
Mousserande vin till pannacotta
Bubbel höjer ofta stämningen och kan lyfta fram pannacottans lätta struktur. Prosecco eller cava är utmärkta alternativ. Välj gärna ett vin med frisk syra och livliga bubblor. Om du föredrar något sötare, kan du göra som man ofta gör i Italien. Där avslutas måltiden ofta med pannacotta och ett glas moscato d'asti eller en asti spumante. Ett glas champagne är ett annat alternativ om du vill att det ska vara elegant. Välj gärna en halvtorr non-vintage champagne med fruktiga inslag. Servera mousserande vin väl kylt så förstärks den uppfriskande effekten.
Kan man dricka rött vin till pannacotta?
Rött vin till pannacotta är ett lite otippat val. Ett fylligt rött vin med tydliga tanniner riskerar att ta över denna ganska milda dessert. Om du ändå vill prova rött vin, välj ett lätt och fruktigt vin med låg tanninhalt, till exempel pinot noir eller gamay.
Matcha vinet med tillbehören och smaksättningen
Om du serverar pannacotta med bär eller fruktsås, kan du välja ett vin med liknande aromer för en extra harmonisk smakkombination. Idag finns det många olika varianter av pannacotta där grädden smaksätts med till exempel choklad, kaffe eller karamell istället för vanilj, som är mer traditionellt. Då får du ytterligare en sak att tänka på i ditt val av vin till pannacotta. Vanilj är en smak som är relativt enkel att matcha med vin,då det finns många viner med tydliga vaniljtoner.
Se alla våra dessertviner.