Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Madeira

(4)

Törstiga sjömän, sprit och presidenter. Ön Madeira (som egentligen är en undervattensvulkan) har en spännande historia. Och, tro det eller ej, madeira-vin är mer än en ingrediens i fredags-såsen. 

Den portugisiska ön Madeira är faktiskt toppen på en enorm undervattensvulkan. Det sub-tropiska klimatet, den starka solen som reflekteras i det omringande havet och de vulkaniska jordarna gör att vindruvor stormtrivs på öns branta vingårdar.

Men, Madeiras historiska vinframgång beror främst på dess strategiska läge. Utmärkt för törstiga sjöfarare påväg mot Asien, Afrika eller Sydamerika.

Madeira - ett båtvänligt vin

Det är sjömännen som bär ursprunget till det typiska fortifierade söta madeiravinet. Eftersom resorna var långa, varma och skakiga klarade inte vinet färden. Väl framme i Indien hade det förvandlats till oxiderad, odrickbar dryck omöjlig att kränga. Med en skvätt sprit i blev det både mer hållbart och mer berusande.

Sjömännen uppmärksammade efter ett tag att den Madeira som fått mogna i kölen under en tid var godare än den som lagrats på land. Efterfrågan på skeppsmogen Madeira (Vino da Roda) ökade och med det även priset.

Madeira - älskat av sjömän och presidenter

Den beresta Madeiran blev under sent 1700-tal en världskändis. George Washington älskade det och det blev en viktig del i de amerikanska övre klassernas sociala gemenskap.

Veckan började med en "Monday Malmsey" och helgerna i Boston, Baltimore, Philadelphia och New York firades in med ett ”Madeira Party”.

Hur görs madeira?

Idag tar man inte med sig vinfaten till tropikerna längre för att göra Madeira-vin. Det blev för opraktiskt och dyrt. Istället  efterliknas skeppens varma miljö på land, i uppvärmda tankar (estufas) och fat placerade i uppvärmda rum.

Vilka druvsorter odlas på Madeira?

Lokala druvsorter såsom sercial, verdelho, bual, malvasia och terrantez kallades länge för öns nobla druvsorter. De var fram till 2015 de enda som fick skrivas på etiketten. Tinta negra däremot fick det inte. Trots att den länge stått för en överväldigande majoritet av allt vin på Madeira (85%) och odlats på ön i över 200 år.

Idag, sedan snart tio år tillbaka, är även tinta negra klassad som en nobel druva av IVBAM-institutet som bestämmer över öns kvalitetsstämplar för vin.

Vad är tinta negra?

Tinta negra är en blå druvsort som är lite av en kameleont. Den har förmågan att anpassa sig till Madeiras olika växtlägen. Idag finns en hel del riktigt gamla ekologiskt odlade vinstockar av tinta negra från vilka många toppviner framställs.

Vinskola:

På gamla vinrankor växer färre druvor vilket gör att de får extra mycket näring från plantan och koncentreras i smak- och doftämnen. Det är därför viner gjorda på äldre vinrankor ofta är av hög kvalitet.   

På Madeira är det druvodlarnas marknad

Madeira är känt för att ha ett stort antar druvodlare (närmare 1500 stycken) men enbart ett fåtal vinproducenter. Det är nämligen inte ekonomiskt försvarbart att äga sin egen mark utan bättre att köpa druvor från odlarna.

Odlarna är fristående och tar hjälp av ett system av agenter som kontinuerligt besöker vingårdarna. Här finns de som säljer 15 kilo druvor per år, men även de som har uppemot 30.000 kilo att erbjuda producenterna.

Vad för typ av vin finns på Madeira?

Ön Madeira är känd för viner som fortifierats, det vill säga, stärkts upp med destillerad druvsprit. Det finns i alla kategorier - från enkelt matlagningsvin till dyra toppviner som säljs på auktion.

Hur sött är madeira?

Druvsorten som står på en madeiras etikett indikerar inte bara vilken druva som använts, utan även vinets sötma. Vinerna går från snustorra sercial till sockersöta malvasia.

Olika druvsorter i madeira och dess sötma

  • Sercial = druvsort som blir till ett torrt vin
  • Verdelho = druvsort som blir till ett halvtorrt vin
  • Boal/Bual = druvsort som blir till ett halvsött vin
  • Malvasia/Malmsey = druvsort som blir till ett sött vin
  • Terrantez = druvsort som blir till vin av varierande söthetsgrad
  • Bastardo = druvsort som blir till vin av varierande söthetsgrad
  • Tinta Negra Mole = druvsort som blir till vin av varierande söthetsgrad

Vad betyder madeira?

Madeira betyder trä på portugisiska. Ön har fått sitt namn av att träd trivs i den bördiga vulkaniska jorden vilket bidragit till stora partier av skog vuxit fram.

Är madeira ett vin att göra sås på?

Från finrummet tog madeira steget in i köket och är idag är det mest känt som ingrediens i olika typer av såser, exemeplvis klassisk gräddsås. Så ja, det är ett sås-vin. Men inte bara.

Anledningen är att ön drabbades av den såkallade vinlusen i slutet av 1800-talet. Alla vinrankor fick ryckas upp med rötterna och nya, ympade på amerikanska resistenta rötter, planterades. Druvorna producerade enkla viner och sedan dess har madeira inte återfått sin status.

Idag finns riktigt bra viner från Madeira. Vissa klassade som några av världens bästa av vinkännare. De ska du inte göra sås på. 

Vad ska man äta till madeira?

Ett madeira av den lite sötare sorten passar utmärkt till en knäckig dessert såsom créme brûle eller kola-pannacotta med mandelbräck. Prova även till ostbrickan. Salta grönmögelostar smakar himmelskt till ett sött madeiravin.

De torrare varianterna är goda att servera som aperitif. Kanske något lättare tilltugg såsom salta och rostade mandlar eller friterade sardeller. En lagrad gruyère funkar även den toppen.