Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Portvin

(14)

Vinregionen Porto är en av de mest kända vinregionerna i Portugal och utgör en del av dalen runt floden Douro. Portvin är det starkvin som satt området på vinkartan. 

Porto är en av de mest kända vinregionerna i världen. Regionen ligger i nordvästra Portugal i området Duoro där floden med samma namn rinner igenom. Härifrån kommer starkvinet som fått namn efter området, porto, eller portvin som vi säger i Sverige. Porto är även namnet på regionens huvudstad. (Varför hitta på fler namn när man kan använda samma? Återbruk.)

Vilka olika sorters portvin finns det?

Portvin delas vanligtvis in i de fyra olika stilarna Ruby Port, Tawny Port, White Port och Rosé Port. Samtliga har aromer av olika frukter men kan skilja sig åt i lagringstid och användningsområden.

Vad är Ruby Port?

Det här portvinet har fruktiga egenskaper och en rubinröd färg. I ett glas Ruby Port hittar du aromer av röda bär men också toner av plommon, kanel och körsbär. Vinet är bäst efter cirka två års lagring eftersom det under den tiden utvecklar komplexa aromer utan att för den sakens skull förlora sina fruktiga egenskaper.

Vad är Tawny Port?

En Tawny Port är en bärnstensfärgad söt port med toner av torkad frukt, bränt socker och rostade nötter. Vinet har dessutom en längre lagringstid än övriga portviner och ligger på mindre fat. Stilen på Tawny Port skiljer sig åt beroende på hur länge vinet är lagrat, men också beroende på producent.

Vad är White Port eller vitt portvin?

Det vita portvinet avnjuts ofta som aperitif, men används även som bas i cocktails. Den är framställd av inhemska druvsorter som Rabigato, Viosinho, Gouveio och Malvasia. Portvinet har en smak av aprikos, rostade nötter och bakade äpplen.

Vad är Rosé Port?

Rosévarianten är ett mycket aromatisk portvin som är producerat i norra delen av Duoro- regionen Vinet har en distinkt rosa nyans och uppvisar vanligtvis toner av körsbär, hallon, jordgubbar och karamell.

Vilken mat kan man äta till portvin?

Beroende på vilken typ portvin du väljer kan du servera olika saker. Ett sött ruby eller tawny port är gott till en chokladdessert, eller en bit mörk choklad. Även en bit lagrad ost kan vara gott för att bryta av sötman med sälta och fett. Vitt portvin är gott som fördrink till rostade mandlar till exempel. 

Hur är klimatet i Porto?

Marken i området har blivit formad som terrasser, vilket skapar spektakulära landskap med djupa dalar och raviner. Här råder ett typiskt inlandsklimat, vilket innebär höga temperaturer och lite nederbörd under sommaren. Det är varmast i de övre, östliga delarna av dalen. Däremot är det betydligt mildare och fuktigare längre ner mot havet.