Inlandsklimat med höga temperaturer
Marken i området har blivit formad som terrasser, vilket skapar spektakulära landskap med djupa dalar och raviner. Här råder ett typiskt inlandsklimat, vilket innebär höga temperaturer och lite nederbörd under sommaren. Det är varmast i de övre, östliga delarna av dalen. Däremot är det betydligt mildare och fuktigare längre ner mot havet.
Olika stilar och smak
Portvin delas vanligtvis in i de fyra olika stilarna Ruby Port, Tawny Port, White Port och Rosé Port. Samtliga har aromer av olika frukter men kan skilja sig åt i lagringstid och användningsområden.
Ruby Port
Det här portvinet har fruktiga egenskaper och en rubinröd färg. I ett glas Ruby Port hittar du aromer av röda bär men också toner av plommon, kanel och körsbär. Vinet är bäst efter cirka två års lagring eftersom det under den tiden utvecklar komplexa aromer utan att för den sakens skull förlora sina fruktiga egenskaper.
Tawny Port
En Tawny Port är en bärnstensfärgad söt port med toner av torkad frukt, bränt socker och rostade nötter. Vinet har dessutom en längre lagringstid än övriga portviner och ligger på mindre fat. Stilen på Tawny Port skiljer sig åt beroende på hur länge vinet är lagrat, men också beroende på producent.
White Port
Det vita portvinet avnjuts ofta som aperitif, men används även som bas i cocktails. Den är framställd av inhemska druvsorter som Rabigato, Viosinho, Gouveio och Malvasia. Portvinet har en smak av aprikos, rostade nötter och bakade äpplen.
Rosé Port
Rosévarianten är ett mycket aromatisk portvin som är producerat i norra delen av Duoro- regionen Vinet har en distinkt rosa nyans och uppvisar vanligtvis toner av körsbär, hallon, jordgubbar och karamell.