Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vilken Champagnetyp är du?

Det är svårt att slå den sprudlande känslan av lyx som ett glas Champagne kan ge. Men vilken Champagne passar dig? Vi har några tips som du kan tänka på när du ska hitta den Champagne-stil som passar dig bäst

Champagne är ett distrikt bestående av 319 byar, fördelat på 5 delregioner. I dessa byar och regioner finns en rad olika faktorer som påverkar vilken smak vinet slutligen kommer att få. 

Ålder och lagring

Tiden som Champagnen fått lagras påverkar den slutliga smaken avsevärt.

Vinlagstiftningen är samma i hela Champagne och alla viner måste lagras under en minimitid på flaska, vilket innebär minst 15 månader (varav 12 månader på jästfällningen). För årgångsbetecknad Champagne krävs minst 36 månaders lagring, samt att den andra jäsningen sker på flaska. 

  • Har vinet fått en längre tids lagring så framträder autolytiska aromer vilket är den smak man förknippar med småkakor och briochebröd. 
  • Årgångsbetecknad Champagne brukar allt som oftas vara knutna och “omogna” i smaken i sin ungdom, vilket gör att de inte upplevs som helt färdiga förens efter några års vidare lagring. Såklart finns det personer som uppskattar årgångsChampagne redan i sin ungdom men annars bör man vänta ytterligare 5 år efter buteljering (vissa årgångar behöver ännu längre tid) innan man avnjuter de rara och dyra droppar.
  • Non Vintage eller “standard-Champagne” smakar alltid likadant varje gång du köper den oavsett när du köper den.

Druvtyper

Smaken kommer såklart även från den druva som vinet består av, vilket kan vara Pinot Noir, Pinot Meunier eller Chardonnay (det finns även några andra druvor som håller på att fasas ut ur vingårdarna). Fokuset ligger på de tre ovan nämnda druvor.

  • Blanc de Blanc – Champagne gjord enbart på Chardonnay. Ofta rena, mineralrika och fruktiga. Druvorna kommer från Cote Des Blancs
  • Blanc de Noir – Champagne gjord enbart på Pinot Noir och/eller Pinot Meunier. Inte lika vanlig som Blanc de Blanc och något mörkare och nötiga smaker.
  • StandardChampagne - Oftast en blandning av druvorna som odlas på gården. Huset lägst prissatta och enklaste Champagne, tänkt att spegla firmans personliga stil och vara lättdrucken och publik.

Dosage (restsötma)

Något som också tydligt påverkar smaken är dosagen (restsötman). Även om det kan vara svårt att ta reda på exakt sockermängd så är det lätt att utläsa den ungefärliga restsötman då det alltid står angivet på flaskan. Ta reda på om du föredrar  brut, sec, demi sec eller brut nature.

Fatlagring

  • Har vinet jäst på nyare ekfat så kan vinet få smak av smak av vanilj, gräddkola samt allt som oftast lite mjölkchoklad. 
  • Om vinet har fått jäsa på gamla och återanvända ekfat så kommer själva fatet inte påverka smaken mer än att det syre som når in i vinet ger en liten lätt oxidativ ton (ofta med smak som mogna äpplen) samt att det ger vinet en längre lagringsbarhet på grund av att det redan vant sig vid oxidation. 

Producent

Slutligen: Läs på om producenten innan du köper din Champagne. Vad har vingården för filosofi? Vilket är vingårdsläget? Föredrar du ett stort känt Champagnehus, ett vinkollektiv eller en mindre familjeägd gård? När du får läsa om gårdens historia och det arbete som lagts ner på att skapa den ädla drycken så brukar det nästan kunna höja smaken på vinet!

Köp champagne online!

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan

Jag hjälper dig med vintips!