Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bästa bubbel!

Vilket är egentligen det bästa bubblet? Champagne, Prosecco, Cava, Pet Nat, Cap Classique?

Valmöjligheterna är ju oändliga när det kommer till just bubbel! Det produceras mousserande viner runt om i stora delar utav världens vindistrikt. Och för att inte tala om alla olika stilar som finns att tillgå. Vad som passar bäst, hänger såklart på tycke och smak men framförallt tillfället. 

Med anledning av alla de ovan nämnda aspekter att ta hänsyn till, kan det kännas svårt att välja. Nedan listar vi olika bubbelsorter och till vilka tillfällen de lämpar sig allra bäst.

Champagne

Champagne är ett namn som helt klart klingar högt när man talar om bubbel, både vad avser popularitet men främst känslan av lyx. Den känslan kommer inte alltid bara av smaken utan också av den höga prislappen. 

Tyvärr har vinbönderna i år tvingats höja priserna ytterligare på den redan dyrbara champagnen. Därför lämpar sig champagne bäst vid tillfällen då man är få. Såklart kan en helt vanlig tisdag vara en dag som kan behöva förgyllas och då lämpar sig en kall flaska champagne ypperligt bra. 

Alternativ till Champagne: Är det så att du uppskattar den torra brödiga smaken som allt som oftast finns i champagne, men du ska bjuda in till en större fest eller så säger plånboken nej? Då kan en Crémant de Bourgogne, alternativt en Cap Classique på druvor som Pinot Noir och/eller Chardonnay vara ett bra alternativ.

Prosecco 

Ett av världens mest sålda mousserande viner är den folkkära Proseccon. Det är inte så konstigt i och med den underbara tillgängligheten, yppiga frukten och de friska bubblorna - men framförallt den humana prislappen. Dessvärre har Proseccon emellertid även den ökat i pris under den senaste tiden. Däremot finns det andra alternativ till de eftertraktade bubblorna. 

Alternativ till Prosecco: I Italien produceras en ofantlig mängd mousserande vin och alltså inte bara Prosecco. Prosecco, likt Champagne, är ett skyddat namn vilket gör att det finns ett regelverk kring vart vinet får produceras, hur det ska produceras samt vilka/vilken druva som får användas. Det du kan göra för att spara en slant samt upptäcka nya slags bubbel från Italiens mångfald är att testa Spumante - Proseccos “småsyskon”. Det smakar oftast minst lika underbart men till en humanare prislapp. 

Cava 

Cava brukar i många sammanhang benämnas som Spaniens svar på champagne - samma tillverkningsmetod men med färre regler och lagar kring tillverkning. En Cava kan till exempel vara tillverkad i hela Spanien, i motsats mot champagne som endast får produceras i just Champagne. Detta är såklart både bra och dåligt. Du kan helt enkelt inte veta riktigt vad du har att vänta dig av en Cavaflaska som du köpt på måfå. Men tacksamt nog är lägsta nivå nästan alltid hög. 

De absolut vanligaste smakerna i en Cava är, torra, friska, gulfrutkiga smaker och med en antydan av gummi - en smak som är högt uppskattad av Cava-fantaster. Om du uppskattar moget bubbel kan du verkligen ha tur och hitta Gran Reserva Cava till en spottstyver av priset det skulle kosta om adressen var Champagne. Är du ett Cava-fan så grattis till dig! Det är nämligen några av de mest prisvärda bubbel vad avser kvalitet för pengarna. Du kan med lätthet hitta Cava under 100-lappen som passar perfekt på både den stora och lilla tillställningen.

Pet Nat

Pet Nat är det übertrendiga, lätta och friska bubblet i sitt renaste uttryck - en stil det endast var de hippaste vinentusiaster som drack och instagrammade för endast ett par år sedan. Nu har Pet Nat däremot rört sig utanför den hippa vinkretsen och tagit världens vinbarer med storm. 

Dessa viner lämpar sig perfekt att sippa på en varm sommardag som fördrink. Pet Nat-viner gör sig allra bäst då bubblorna är som färskast och temperaturen på vinet ligger under 10 grader. Vill du bjuda på något allmänt uppskattat så välj då istället ett fruktigt bubbel som Spumante, Sekt eller något annat lättillgängligt. 

Cap Classique

Cap Classique är det Sydafrikanska finbubblet som tagit vinvärlden med storm. Detta bubbel är skapat enligt traditionella metoder och ofta med aromer som flörtar med Champagne. Det är ett ypperligt budgetalternativ för den som uppskattar Champagnens karaktär men inte vill göra hål i plånboken.

Men vi ska inte förringa sydafrikanernas hantverk när det kommer till vinmakning och hävda att det enbart är ett billigt alternativ till Champagne. Cap Classique står på helt egna ben när det kommer till att skapa mousserande viner i världsklass! Alltså ett ypperligt alternativ på den stora bjudningen eller när du helt enkelt vill avnjuta ett gott glas vin utan att betala skjortan.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan