Vi börjar med självaste drottningen: Pinot Noir!
En elegant och svårbemästrad druva, lite av en diva i vingårdarna som bara mognar och trivs under de absolut bästa förhållanden. Druvan har ett tunt skal vilket ger viner en lätt röd färg och låg tanninstruktur.
Ursprunget för Pinot Noir är Bourgogne, Frankrike där den är områdets viktigaste druva. Frankrike är också det land i världen med flest Pinot Noir- odlingar efterföljt av USA och Tyskland. Det produceras såklart viner på druvan i många andra länder men ovan nämnda är de tre med mest planteringar.
Hur smakar Pinot Noir?
Beroende på odlingsområde, kvalitet, lagringskärl samt vinmakare kan vinerna få lite olika aromer men alla domineras i smaken av röda bär. Pinot Noir är extremt “terroir-känslig” vilket innebär att den lätt plockar upp sin omgivning i bland annat form av jordmån och solexponering.
De mest kvalitativa Pinot Noir-viner, från svala områden som Bourgogne och Alsace, får en frisk syra med smakaromer som röda körsbär, vildhallon, steniga mineraler (när rankorna vuxit i mineralrika jordar som Bourgogne) och även en trevlig örtighet. Om vinet har lagrats på nyare ekfat så får det även en tanninstruktur samt en hint av mjölkchoklad. Långlagrade Pinot Noir-viner får aromer av skog, såsom svamp och multna löv.
De mer varm-odlade Pinot Noirer (exempelvis från Kalifornien) får ofta aromer av smultron, jordgubb och lakrits men fortfarande med en frisk syra.
Vad passar Pinot Noir till för mat?
Pinot Noir-viner passar överlag till eleganta anrättningar med anledning av att druvan ger så eleganta viner. Bäst passande till rätter på magert kött som kalv och kyckling samt till salta inslag som charkuterier och till vit fisk som torsk. En superkombo blir det om du avnjuter vinet till pocherad torskrygg, toppad med krispigt baconhack, med en frisk rödvinssås och med en krämig mandelpotatis-puré på sidan.
Pinot Gris, eller Pinot Grigio som Italienarna kallar den lilla udda fågeln, är varken grön eller blå utan grå. Färgen kan variera allt från ljust rosa till dunkelt blå-grå. Smaken är också något som varierar i nästintill oändlighet. Helt beroende på växtplats, när vinbonden skördar samt om druvorna angripits av ädelröta eller ej. I Alsace, som druvan härstammar från, är det väldigt populärt att göra söta viner på Pinot Gris. Detta just på grund av att druvan så lätt angrips av ädelröta. I Italien, där Pinot Grigio räknas in bland några av de viktigaste för vitvinsproduktion skördar man druvorna tidigt vilket ger neutrala lättdruckna viner.
Hur smakar Pinot Gris?
Pinot Gris är en druvsort som är blommig i smaken och har en stor aromatik vid full mognad.
Smaken generellt förknippas med gul stenfrukt som, gula äpplen och aprikos, vitpeppar och med florala inslag som mandelblom. Vid full mognad blir texturen på vinerna i Alsace smakrika och har allt som oftast lite restsötma med en lite oljig textur medan vinerna i Italien skördas tidigt och vinerna blir därför torra, med en lätt kropp och neutrala friska aromer av gul citrus och mandelblom.
Därför kan det vara bra att veta vilken stil på Pinot Gris/Pinot Grigio som man föredrar då vinerna är extremt olika i både smak och textur.
Vad passar Pinot Gris till för mat?
På grund av den stora textur-skillnad som vinerna får beroende på hur tidigt/sent de skördas och vart rankorna har vuxit upp, så är användningsområdet brett. Till de lätta friska och neutrala Pinot Grigio-vinerna passar skaldjur väldigt bra. Både som grillade och som råa. Denna stil är också den som passar allra bäst att ta fram och bara sippa på.
Den fetare stilen passar bra till det asiatiska köket. Den med lite restsötma och stor aromatik gifter sig väldigt bra med en något het kycklingsoppa med bas på kokosmjölk och citrongräs.
Den sötaste stilen som tillverkas i Alsace så kallad sélection de grains nobles passar till desserter som klassisk Gino och ljusa desserter samt till gräddostar som Délice de Bourgogne.
Är en mer neutral grön druvsort som mestadels används till mousserande viner. Pinot Blanc har smakaromer som går åt gröna äpplen, mandelblom och frisk citrus. Köper du ett Crémant d'Alsace kan du nästan vara säker på att huvuddruvan är just Pinot Blanc. Även i Italien är det vanligt att skapa bubbel på druvan men där är namnet Pinot Bianco. Det skapas även stilla viner på denna Pinot-druva men då är det nästan alltid i blandningar med andra mer aromatiska druvsorter.
Vad äter vi till Pinot Blanc?
Med anledning av sin neutrala smakprofil är vinerna perfekta som aperitifer och att avnjuta precis som dem är, alternativt till en klassisk bouillabaisse.
Är inte alls besläktad med Pinot Noir och idag benämner vinbönderna i Champagne druvan nästan uteslutande som Meunier. Trots det vi vill ändå lyfta druvan för dess viktiga roll som den spelar genom att vara en av de tre druvorna i Champagne.
Pinot Meunier har tidigare haft ett litet dåligt rykte och ansågs endast kunna ge enklare Champagner. Anledningen lär vara dess lättillgängliga smakprofil med fruktiga och runda aromer av körsbär och vildhallon. Idag vet vinbönderna bättre och det skapas både blends och endruvs champagner på druvan med fantastiska resultat.
I Tyskland kallas Pinot Meunier för Schwarzriesling trots att den inte alls är släkt med Riesling.
Vad passar Pinot Meunier till för mat?
De allra flesta vinerna på druvan blir till mousserande och de bästa exemplaren som skapas i Champagne har allt som oftast en väldigt matvänlig smakprofil. Både med de klassiska autolytiska tonerna (som uppstår när jästen dör i vinet och producerar aromer som t.ex rostat bröd och kex), röda bär samt en frisk och läcker syra. Bjud på ett glas eller två till gåsmiddagen och dina gäster kommer jubla!
Druvvärlden är enorm och det är svårt att hinna med att upptäcka alla under en livstid. Därför är vår rekommendation att börja med att sikta in sig på några utvalda i taget. Så varför inte starta med att smaka dig fram på de fyra ovan nämnda och deras olika stilar?