Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pinot Blanc

(6)

Den mångsidiga druvan som ger goda viner.
Pinot Blanc hamnar i skymundan av sin storebror Pinot Noir, trots att det är en mycket mångsidig druva. 

Pinot Blanc är en av de populäraste gröna druvorna. Vingårdar odlar den över hela världen men druvan växer som bäst i svalare klimat. Druvan är i sig ganska neutral och många vinmakare använder den flitigt som en blanddruva. Viner som är framställda på Pinot Blanc smakar i regel lite som äpple, men har också en lite kryddigare smak. Även om det är en mångsidig druva är den fortfarande ganska anonym i jämförelse med andra druvor.

Vinproducenter brukar använda Pinot Blanc för att framställa dessertviner, stillviner och mousserande viner.

Vad är Pinot Blanc?

Det är en ganska lättodlad druva som trivs allra bäst på odlingar i alptrakterna i Frankrike, Österrike och Tyskland. Druvan har så många användningsområden och det är därför märkligt att den är så pass anonym. Men det beror mycket på att den hamnar i skymundan på grund av den mer kända druvan Pinot Noir. Det är tyvärr många av Pinot-druvorna som inte får det igenkännandet de förtjänar. Ett exempel på det är Pinot Gris. Idag har vinodlare över hela världen fått upp ögonen för den här mångsidiga druvan. Fler och fler producenter börjar odla den eftersom de flesta har insett att den förtjänar en högre placering bland druvor.

Kärt barn har många namn

Druvan är också känd som vinvärldens "askunge" och har precis som Pinot Gris en rad olika namn beroende på var i världen den odlas. I Österrike och Tyskland heter den Weissburgunder, medan den i Italien heter Pinot Bianco. Men även många andra namn förekommer runt om i världen. I Alsace blir ofta Pinot Blanc förväxlad med Auxerrois. Denna förväxling beror till stor del på att Pinot Blanc ofta förekommer i blandningar med Auxerrois, men de är två helt skilda druvsorter. Pinot Blanc odlades från början i Bourgogne, men nuförtiden sker det i en mycket liten utsträckning.