Olika varianter av sarma
Sarma är en traditionell rätt som har sina rötter i det Osmanska riket och har spridit sig över Mellanöstern, Balkan och Centraleuropa. Sarma består vanligtvis av kött och ris eller bulgur som är insvept i vin- eller kålblad. Sarma är högt värderad i många kulturer för sin komplexa smak och förmåga att anpassas till lokala ingredienser och smaker. Det har gjort att rätten finns i ett stort antal varianter. På vissa håll används syrad kål istället för färsk vitkål, för en helt annan smakprofil. Vårt recept på sarma fungerar med båda.
Sarma är ett långkok värt att vänta på
För att lyckas med sarma hemma är det viktigt att välja fina kålblad och att inte överfylla dem. En balanserad blandning av kryddor och en långsam tillagning är nyckeln till välsmakande sarma med mört kött. Sarma kan förberedas och anses av många smaka bättre när den värms upp igen.
Sarma äts ofta vid festliga tillfällen, ofta som en av flera rätter på en buffé. Att samlas kring ett stort fat med sarma är en del av det kulturella och kulinariska arvet i flera länder. Sarma serveras ofta tillsammans med en klick gräddfil, turkisk yoghurt eller ajvar. Det går bra att frysa sarma.
Gör så här
-
Plocka av bladen du vill använda, skölj dem om du har syrad vitkål. Om du använder färsk kål kokar (blancherar) du bladen i saltat vatten i en minut. Syrad kål ska inte förkokas.
-
Blanda färs, rökt fläsk, morot och lök.
-
Tillsätt okokt ris, salt, vitlök och kryddor och rör om ordentligt så att allt blandas.
-
Rulla in smeten i kålblad och placera dolmarna ovanpå några blad utan fyllning i botten av kastrullen.
-
Toppa med ytterligare några utvecklade blad som ett lock och häll vatten på så att det täcker allt. Tillaga på medelvärme i minst 3 timmar. Häll mer vatten efter hand så att dolmarna är täckta.
Vin som passar till sarma:
Pinot noir
Tempranillo
Barbera
Zweigelt
Torr reisling