Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Zweigelt

(2)

Österrikes främsta och förnämsta druva.

Zweigelt är en omstridd men mångsidig österrikisk druva som är en korsning av druvorna Sankt Laurent och Blaufränkisch. 

Zweigelt är resultatet av ett korsningsförsök som Fritz Zweigelt utförde 1922 på ett kloster i Österrike. Druvan hette ursprungligen Rotburger efter namnet på klostret. När man 1975 valde att byta namn på druvan till Zweigelt uppstod stor kontrovers eftersom upphovsmannen både före och under andra världskriget var en uttalad nazist. Många vinkännare har därför idag svårt att säga att de uppskattar druvan på grund av upphovsmannens ideologiska engagemang.

En stor glukosskandal

1985 drabbade en stor glukosskandal Österrike när man i ett försök att rädda misslyckade vinskördar tillsatte glukos för att söta upp vissa viner. Det var ett solfattigt år och druvans naturliga söthet uteblev. När fusket avslöjades blev man tvungen att kassera 27 miljoner liter vin och landet förlorade det året nära 90 % av sin vinexport. Men det finns inget ont som inte för något gott med sig. Skandalen gjorde att man blev tvungen att drastiskt utveckla sin kvalitetssäkring och druvor som Zweigelt fick i och med det ett uppsving internationellt. Plötsligt började alla tala om Grüner Veltliner, Blaufränkisch och Zweigelt.

Odling

Idag är Zweigelt Österrikes mest odlade druva. Den är lätt att odla och genererar goda inkomster till vinodlaren. Den mognar tidigt, är motståndskraftig mot sjukdomar och röta och har en förmåga att visa goda kvaliteter även dåliga år.

Karaktär

Druvan har en vackert djupblå färg, är relativt stor och växer i stora klasar. Viner med Zweigelt doftar av röda bär med toner av ek, kryddor och diskreta, blommiga inslag. Smaken är medelfyllig med mjuka tanniner och balanserande syra och fruktighet. Körsbär och hallon kännetecknar de fruktiga tonerna medan de mer kryddiga inslagen påminner om ek, kanel och viol. Vinet är både elegant och lättdrucket.

Serveringsförslag

Zweigelt är ett vin som passar till det mesta, det är ett mycket matvänligt vin. Servera det till spaghetti bolognese, wok med rökt tofu, kyckling, tonfisk eller kallskuret. Och självklart är det en given succé att servera det till en äkta wienerschnitzel gjord på kalv med tillbehör som kapris och citron.