Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Lätt rosévin

(10)

Föredrar du lätt rosévin? Då är du på helt rätt plats. På Vinoteket finns flera olika lätta roséviner att välja på. Vet du inte vad som menas med ett lätt rosévin? Läs då vidare så ska vi förklara.

Vad menas med ett lätt rosévin?

Viner klassas ofta utifrån hur de ser ut, doftar och smakar. När man pratar om ett lätt rosévin är det intensiteten i färg, doft och smak man menar. Tänk: vinets vikt. Hur lätt känns det på tungan?

Fyra saker som kännetecknar lätta roséviner är: 

  1. De är ljusrosa eller lätt laxrosa i färgen. Ibland på gränsen till färglösa.
  2. De är lätta i konsistensen. Testa genom att snurra glaset och se om vinet snurrar länge. Då har det låg densitet = lätt.
  3. Doften varierar men är ofta frisk med toner av syrliga röda bär.
  4. Smaken kan beskrivas som lätt, frisk och syrlig.

Är lätta roséviner samma sak som ljusa roséviner?

Alla lätta roséviner är inte ljusa i färgen. Men, en ljusrosa färg är ofta ett tecken på att rosévinet har en lätt smak. 

Lagras lätt rosévin på ekfat?

Nej. Rosévin som lagras på ekfat får en kraftigare stil. Toner av jordgubbskola blir framträdande i doften och smaken blir rundare när ett rosévin lagras på ek. De skulle kunna kallas smakrika roséviner snarare än lätta. 

Hur görs ett lätt rosévin?

Mycket smak och doft sitter i druvans skal. När man gör rosévin har skalen endast en kort kontakt med musten. Hur länge den kontakten (macerationen) är beror på vilken typ av rosévin vinmakaren ämnar att göra. Längre kontakt = kraftigare smak och färg.

Även platsen vinet kommer ifrån kan skvallra om hur det smakar. Olika delar av vinvärlden har nämligen olika traditioner kring hur ett rosévin ska smaka, se ut och göras. I Kalifornien är rosévinerna ofta lite sötare, i Italien lite mörkare och i södra Frankrike är de ofta ljusa. 

Vilka druvsorter blir till lätta roséviner?

Vissa druvsorter har en lättare karaktär och är därför vanliga i lätta roséviner. Dock är det oftast andra saker som är avgörande i huruvida ett rosévin blir lätt. Tidpunkt för skörd, klimat där druvorna växer, vinmakning, traditioner och sockerhalt till exempel. 

Lätt rosévin från Frankrike

Det område de flesta kopplar till lätta roséviner är Provence. Provence ligger i södra Frankrike och har en lång tradition av att göra lätta, ljusrosa roséviner. Även i andra delar av landet finns fina lätta roséviner, Loire och Languedoc till exempel. 

Lätt rosévin från Italien

Det görs numera rosévin i hela Italien. Från norr till söder. Tycker man om den lätta, fräscha stilen är det mot de norra delarna man ska vända sig. Rosévin gjort på druvsorten sangiovese i Toscana, eller rosévin från Lombardiet till exempel. Även uppe i Valdobbiadene, vid foten av alperna, finns idag roséprosecco för den som gillar lätt rosévin med bubblor.

Lätt rosévin från Spanien

Precis som för Italien gäller svala klimat för lätta roséviner från Spanien. Leta efter ljust rosa spanskt rosévin på druvor odlade på hög höjd såsom till exempel Rioja Alavesa. 

Vilken mat passar till lätt rosévin?

Lätt vin, lätt mat. Rosévin är faktiskt ett riktigt bra matvin som passar till mycket. Det som är av den lite lättare stilen är perfekt till både skaldjursplatån och moulen. Det är även gott till lättare vegetariska rätter och sallader. Prova till nicoise sallad, helstekt havsaborre med brytbönor eller bara en enkel skål små, svarta oliver med kärna. 

Vilket är det bästa lätta rosévinet som kan köpas i Sverige?

Vad som smakar bäst i din mun kan vi bara sia om. Men några lätta roséviner som fått toppbetyg av våra kunder hittar du här.