Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Grillade havskräftor

Grillade havskräftor är en läckerhet som passar perfekt för festliga tillfällen eller en mysig middag med nära och kära. Det är också en rätt med ett utseende som gör att den hamnar i blickfånget direkt! 

Grillade havskräftor är en symbol för det goda livet

I kustnära regioner, med en tradition av skaldjurskonsumtion, är grillade havskräftor en riktig delikatess. Att äta dem är själva sinnebilden av kulinarisk njutning. Grillade havskräftor har ett kött som är mjukt och saftigt. Smakprofilen är rik, havets sälta möter en subtil sötma och rökigheten från grillen. En marinad kan tillföra ytterligare en smakdimension. 

Havskräftan har en fascinerande historia i svensk matkultur. Fram till början av 1900-talet ansågs havskräftor vara en oönskad bifångst och de kastades ofta tillbaka av fiskarna. Det var först under 1930-talet som efterfrågan ökade och idag är grillad havskräfta en del av vår kulinariska identitet. I Sverige är dock havskräftor en relativt dyr råvara som förtjänar att du är noggrann vid tillagningen. Lyckligtvis är det relativt enkelt att grilla havskräftor och få ett perfekt resultat om du följer vårt recept. 

Till grillade havskräftor passar det bra att servera en sallad med färska örter och sparris eller avocado. Mangosalsa är ett annat fint komplement till grillade havskräftor. Använd nybakt bröd till att suga upp alla smaker från tallriken. Du kan också variera rätten genom att ha andra ingredienser i marinaden och genom att tillsätta rökspån till grillen.

Gör så här

 1. Tänd grillen.

 2. Skölj de färska kräftorna noggrant. Använder du frysta havskräftor låter du dem tina i kylskåpet över natten.

 3. Blanda olivolja, citronsaft, persilja, timjan, vitlökspulver, salt och peppar i en skål.

 4. Pensla havskräftorna med marinaden.

 5. Grilla havskräftorna på medelvärme i ca 5 minuter per sida, eller tills de är genomstekta. Vänd dem inte mer än en gång.

 6. Servera havskräftorna med citronklyftor och aioli. Aioli kan du göra själv genom att vispa ihop äggulor, vitlök, senap och vinäger med olja som tillsätts lite i taget.

Ingredienser (4 pers)

 • 16 havskräftor

 • 1,3 dl olivolja

 • 3 msk citronsaft

 • 1,5 msk hackad persilja

 • 1 tsk hackad timjan

 • 1,5 tsk vitlökspulver

 • 1 tsk salt

 • ½ tsk svartpeppar

Vin som passar till grillade havskräftor

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept