Om du har färska ägg hemma och vill göra en enkel och mättande rätt som ser bra ut på tallriken ska du göra en frittata!
Frittata är en klassisk italiensk rätt
Frittata är en italiensk äggbaserad rätt med anor från antiken som på senare år har fått något av en renässans. Den ursprungliga versionen bestod av ägg, ost och grönsaker, och tillagades ofta i en vedugn. Idag serveras frittata över hela Italien, från lantliga trattorior till eleganta restauranger. Många lagar också frittata hemma, istället för att göra en omelett. Frittata kan göras med allt från bacon till svamp och spenat. Många använder helt enkelt rester från gårdagen. Man kan likna frittata med fyllningen i en paj, tillredd så att den kan skäras i skivor.
Alla kan lyckas med frittata
Frittata är en väldigt mångsidig rätt som passar lika bra till frukost eller brunch som på middagsbordet. Rätten passar också perfekt som picknickmat då den kan ätas kall likväl som varm. Äggen bör vara så färska som möjligt för bästa möjliga resultat, men det här är en förlåtande rätt som det är lätt att lyckas med.
Gör så här
-
Skala och skiva potatisen tunt. Finhacka vitlöken. Skär baconet i tärningar. Plocka bladen från timjankvistarna och mät upp 2 teskedar. Riv osten på den grova sidan av ett rivjärn.
-
Sätt ugnen på 200 °C.
-
Blanda äggen med vispgrädde, vispa och salta.
-
Lägg baconet i en kall ugnsfast stekpanna. Stek på medelvärme under omrörning, i cirka 8–10 minuter. Ta bort baconet men låt fettet vara kvar i pannan. Om du inte använder bacon lägger du 2 msk matfett i stekpannan.
-
Tillsätt potatisen, stek under omrörning i 4–6 minuter. Salta och peppra.
-
Tillsätt vitlök, timjan och 2 dl färsk babyspenat. Stek under omrörning ofta tills spenaten har sjunkit ihop, i cirka 30–60 sekunder. Lägg tillbaka baconet i pannan och rör om.
-
Strö över osten jämnt. Tillaga tills den precis börjar smälta.
-
Häll äggblandningen över grönsakerna och osten. Skaka pannan för att se till att blandningen fördelas jämnt. Stek tills äggvitan längs kanterna på pannan börjar stelna, i 1–2 minuter.
-
Flytta pannan till ugnen. Grädda tills äggen har stelnat, i 8–10 minuter. Kontrollera genom att skära en liten skåra i mitten av frittatan. Om rått ägg rinner ut i skåran, grädda i några minuter till.
-
Sätt på grillen i en minut eller två i slutet av tillagningen om du vill ha en gyllenbrun frittata.
-
Låt frittatan svalna i pannan i 5 minuter.
Ingredienser (4 pers)
-
225 g bacon (kan uteslutas för en vegetarisk frittata)
-
2 små potatisar
-
2 vitlöksklyftor
-
1 liten knippa färsk timjan
-
100–125 g gruyère-, fontina- eller cheddarost
-
7 stora ägg
-
50 ml vispgrädde
-
Salt och svartpeppar efter smak
-
2 dl färsk spenat
Vin som passar till frittata
Sangiovese
Bordeaux
Pinot noir