Dumplings är små degknyten med fyllning som lagats i Asien i mer än 2000 år.
Dumplings serveras som både traditionell festmat och i gatustånd
Dumplings består av deg som omsluter en fyllning. Ursprunget till dumplings spåras tillbaka till antikens Kina. Dessa tidiga dumplings, kända som “jiaozi”, hade en fyllning av kött och örter. Precis som de kan ha idag, 2000 år senare. I Kina äter man ofta dumplings under högtider och festivaler men dumplings säljs också som enkel och mycket uppskattad gatumat i många länder. Det är med andra ord en väldigt mångsidig rätt.
Vegetariska dumplings med svamp och spenat
I takt med att dumplings spridit sig över världen har många nya varianter uppstått. Vårt recept på vegetariska dumplings med svamp, chili och ingefära har kinesiska rötter.
Gör så här
-
Blanda alla ingredienser till såsen i en skål.
-
Börja med degen genom att hälla mjöl i en skål eller bunke. Tillsätt vatten långsamt medan du rör om. Degen ska ha en seg konsistent.
-
Knåda degen i några minuter och täck den sedan med en fuktig handduk. Låt den vila i cirka 30 minuter.
-
Börja med fyllningen genom att värma upp sesamoljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt schalottenlök och stek tills den är mjuk och lätt karamelliserad, i cirka 2 minuter. Tillsätt sedan svamp, ingefära och vitlök och stek under omrörning tills svampen har sjunkit ihop, i cirka 5 minuter. Häll i soja och svartpeppar. Rör ner spenaten och stek i ytterligare 2–3 minuter. Ta bort från värmen och låt svalna.
-
Knåda degen snabbt och forma den till en korv, 2–3 cm tjock, som du delar i 34 delar.
-
Kavla ut degbitarna tunt på ett mjölat bord.
-
Lägg 1 matsked fyllning på varje degbit. Pensla kanterna med vatten. Vik upp kanterna runt fyllningen och nyp ihop i mitten för att försluta.
-
Lägg sesamfrön i en djup tallrik. Pensla varje dumplings undersida med vatten och doppa dem sedan i sesamfröna.
-
Värm upp några matskedar olja i en stor stekpanna på medelvärme. Stek varje dumpling tills undersidan har fått färg, i cirka 2–3 minuter. Häll försiktigt 1/4 dl vatten i stekpannan och täck omedelbart med ett tättslutande lock. Sänk värmen och ånga alla dumplings i 5-6 minuter.
-
Servera dumplings varma med sås (se nedan) och gräslök.
Ingredienser (4 pers)
-
2 msk sesamolja
-
2 schalottenlökar, hackade
-
4 dl shiitakesvamp, hackade
-
2,5 cm färsk ingefära, riven
-
1 vitlöksklyfta, finhackad eller riven
-
2 dl grovt hackad spenat
-
2 msk soja med låg salthalt eller tamari
-
Svartpeppar
-
30–34 runda dumplings- eller wonton wrappers
-
3/4 dl råa sesamfrön
-
2 msk hackad gräslök till servering
-
-
Degen
-
275 g vetemjöl + lite extra till knådningen
-
3,5 dl hett vatten
-
-
Sås
-
60 ml rostad sesamolja
-
2 msk chilisås
-
2 msk soja (inte allt för salt)
-
2 msk granatäpplemelass eller honung
-
1–2 tsk krossade chiliflakes (anpassa mängden efter smak)
-
1,5 cm färsk ingefära, skalad och riven
Vin som passar till dumplings