Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Oxiderat vin

Har du råkat ut för ett vin som nästan luktar som ett gammalt äppelskrutt? Då kan vinet ha fått för för mycket syre, och drabbats av oxidation. I vinskolan lär vi dig allt om hur du upptäcker om ett vin är oxiderat, och om det finns något du kan göra åt det.

Vad är oxiderat vin?

I vinvärlden är oxidation en process där vinet exponeras för syre, vilket påverkar dess smak och arom. Det är en naturlig del av vinets åldrande, men om det sker för tidigt eller i för stor omfattning kan det leda till ett oönskat tillstånd kallat oxiderat vin. Ett vin som har fått för lite syre blir i stället reduktivt.

Hur vet man att vinet är oxiderat?

Ett vin som har oxiderat kan upptäckas genom flera tecken. En tydlig indikation är att smak och doft förändras. Vinälskare lär sig snabbt att känna igen tecknen på ett vin som inte är som det ska. 

Hur luktar oxiderat vin?

När ett vin är oxiderat, förändras dess aromer. Istället för fräscha, pigga dofter kan det börja lukta lite som sherry eller ett gammalt äppelskrutt. Dessa dofter är ett tecken på att vinet kan ha förlorat sin ungdomliga friskhet och komplexitet.

Hur smakar oxiderat vin?

Smaken av oxiderat vin kan beskrivas som platt och livlös. Friska fruktsmaker ersätts ofta av en distinkt nötighet eller en smak som liknar sherry. Det är inte den smakprofil vi strävar efter när vi njuter av ett välbevarat vin.

Hur ser oxiderat vin ut?

Visuellt kan oxiderat vin uppvisa en förändring i färg. Vita viner tenderar att bli mörkare, mot en gulare eller brunaktig ton, medan röda viner kan förlora sin lyster och bli brunaktiga.

Kan jag rädda ett vin som är oxiderat?

När ett vin väl har oxiderat finns det tyvärr ingen återvändo. Det bästa sättet att undvika oxidation är att förvara vinet korrekt och se till att det förblir förslutet tills det är dags att njuta av det. Om du misstänker att en flaska börjar oxidera, är det bästa att dricka den så snart som möjligt för att fortfarande kunna uppskatta några av dess ursprungliga kvaliteter. 

Om ditt vin från Vinoteket är oxiderat har du alltid rätt att reklamera det.

Vill du veta mer om "dåligt" vin?

Läs vår artikel om defekt vin.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan