Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Defekt vin

Luktar vinet illa? Då kan det ha blivit defekt. Lär dig känna igen olika defekter med Vinotekets vinskola och vad du gör om du stöter på dem.

Vad är defekt vin?

Ibland händer det att en flaska vin inte lever upp till de förväntningar vi har. Det kan bero på en rad olika faktorer som påverkar vinets kvalitet negativt. Defekt vin är helt enkelt ett vin som har drabbats av någon form av fel, ofta under produktionen eller lagringen, som gör att det inte smakar som det ska. Det kan vara allt från en oönskad kemisk reaktion till kontaminering av skadliga bakterier.

Hur vet man om vinet är defekt?

Att känna igen ett defekt vin handlar om att vara uppmärksam på de signaler vinet ger ifrån sig. Tecken på att vinet är defekt kan till exempel vara en oväntad doft till en smak som inte stämmer överens med vad man förväntar sig av vinet. Att lära sig dessa signaler är en del av att utveckla sin vinkunskap och att förstå vinets komplexitet.

Hur luktar defekt vin?

Doften är ofta det första tecknet på att något inte står rätt till. Ett defekt vin kan lukta instängt, som en fuktig källare eller blött papper, vilket kan tyda på korkskada. Andra oönskade dofter kan inkludera toner av ättika, som indikerar en hög nivå av ättiksyra, eller en lukt av ruttet ägg som kan bero på svavelkomponenter. Dessa är bara några exempel på hur ett defekt vin kan lukta.

Hur smakar defekt vin?

Smaken av ett defekt vin kan variera beroende på vilken typ av defekt det rör sig om. Det kan smaka platt och livlöst, ha en överdriven surhet eller en obehaglig beska. I vissa fall kan det även finnas en metallisk smak eller en smak som påminner om nagellack. Dessa är inte smaker vi förväntar oss eller uppskattar i ett vin.

Hur ser defekt vin ut?

Defekt hos vin kan vara svårt att upptäcka med blotta ögat, beroende på vilken typ av defekt det rör sig om. Oxiderat vita viner kan dock blir gulbruna i färgen, medan röda viner som har råkat ut för oxidation kan få en tunn tegelröd färg. De bildar också ofta mognadsfällning.

På samma sätt kan ett efterjäst vin få en gråvit fällning med finkorninga, synliga partiklar.

Olika typer av defekter hos vin

Det finns flera olika typer av defekter som kan påverka vin. Dessa är:

  • Volatila syror: ett vin som är surt och stickigt på ett ej önskvärt sätt.

  • Reduktivt vin: ett vin som får svaveltoner på ett sätt som luktar som ruttna ägg.

  • Korkskadat vin: ett vin som har en distinkt doft av fuktig källare eller blött papper.

  • Oxiderat vin: ett vin som har förlorat sin fräschör och har en överdrivet mogen eller platt smak.

  • Efterjäst vin: ett stilla vin som pyser när flaskan öppnas.

Är fällning en defekt?

Fällning är ingen defekt, utan uppstår när färgämnen från druvans skal klumpar ihop sig med tanninerna i vinet vid en längre tids lagring på flaska. Beläggningen faller sedan till botten av flaskan. För att förhindra att få med fällningen i flaskan kan man låta flaskan stå upp ett dygn. Vid servering häller man försiktigt upp vinet på glas eller karaff för att undvika att bottensatsen följer med.

Är vinsten en defekt?

Inte heller vinsten är någon defekt eller något som är farligt. Hos viner med frisk syra kan vinsyran kristalliseras och falla till botten, elle samlas kring korken. Det ser nästan ut som glaskross, men kallas vinsten och är inte farligt och inget som påverkar smaken hos vinet. Även här kan man följa tipset ovan för att undvika att bottensatsen och vinstenen följer med.

Defekt vin = rätt till reklamation

Vi på Vinoteket strävar efter att erbjuda viner av hög kvalitet, men vi är också här för att hjälpa dig förstå vad som kan gå fel och hur du kan upptäcka det. Om du misstänker att du har stött på ett defekt vin från Vinoteket blir du självklart alltid ersatt.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan