Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till vit sparris

Den vita sparrisen är lika mycket ett säkert vårtecken som en populär ingrediens på många krogar. Här hjälper vi dig att välja rätt vin för att framhäva den bleka primörens smaker.

Skillnader mellan vit sparris och grön sparris

Den vita sparrisen växer under jorden och tar lite mer tid på sig än den gröna. Bristen på solljus gör att den blir vit i färgen. Smakerna är mer jordiga, fylliga och nötiga än i den gröna släktingen. Båda typer av sparris innehåller viss beska och ämnet natriumglutamat som kan skära sig i kombination med vin. Den vita sparrisen har en lite högre beska än den gröna. Här är det viktigt att använda feta och salta tillbehör som balanserar mötet med vinet. Lär dig mer om hur man kokar vit sparris här.

Vitt vin till vit sparris

Den vita sparrisens beska gör att röda, sträva viner går bort. Vi vänder i första hand blicken mot vita viner, gärna med tydlig aromatik och ett uns restsötma som balanserar smakerna. Roséviner och mousserande viner kan också fungera.

Vin till vit sparris med hollandaisesås

Tyskarna älskar sin vita sparris, eller ” weißer spargel” och serverar den ofta med en riklig hollandaisesås och färsk potatis. Just de tyska vinerna är en lyckad matchning till den klassiska rätten. Ett rieslingvin, antingen torrt eller med ett uns restsötma till den krämiga sparrisen gör att du förflyttas direkt till ett gemytligt tyskt ”gaststätte”. Vinets höga syra bryter igenom fettet och aromatiken balanserar upp de beska anstrykningarna. Du kan också vända blicken mot närliggande Alsace, där viner på riesling ofta kommer i en lite fylligare variant. Ett recept på just vit sparris med hollandaisesås hittar du här.

Torr riesling

Vin till vit sparris med mousselinesås och rom

Här fungerar friska och aromatiska viner på riesling, sauvignon blanc eller grüner veltliner. Syran i vinet bryter av mot fettet och sältan i maten dämpar vinets friskhet. Ett ofatat vin på chardonnay, som chablis, är en annan elegant matchning till den krämiga och smakrika såsen. 

Vin som passar till grillad vit sparris

När sparrisen grillas tillkommer nya smaker och aromer. Ett populärt sätt att servera den grillade sparrisen är som en förrätt tillsammans med lufttorkad skinka. Rättens mer komplexa smaker gör att du kan prova lite fylligare viner. Som en lätt ekfatslagrad chardonnay från Bourgogne eller en chenin blanc från Loiredalen, vars fattoner möter de grillade smakerna. Ett annat alternativ är ett rieslingvin med aningen restsötma som balanserar de sotade aromerna.

Vit sparrissoppa

En härligt krämig soppa fylld med jordiga smaker kräver ett friskt vitt vin som bryter av mot grädden. Återigen hör riesling till toppkandidaterna. Eleganta och parfymerade viner på sauvignon blanc, som sancerre eller pouilly-fumé, är andra lämpliga alternativ.

Rosévin till vit sparris

Vitt vin hör till de säkra korten när det gäller sparris, men det går också att matcha primören med roséviner. Välj ett lätt och bärigt rosévin, från Provence eller Languedoc-Roussillon till exempel, vars friska och örtiga profil speglar sparrisens aromer. Om sparrisen samsas med smakrika tillbehör som rökt skinka eller rökt lax så kan du välja ett fylligare och fruktigare rosévin, som en tavel.

Mousserande vin till vit sparris

Ett friskt bubbel är ett annat alternativ som kommer bra överens med sparrisen. Speciellt när den serveras med gräddiga, feta såser, som kompletteras av vinets syra. Prova en champagne, crémant, eller håll dig till tyskarnas egna bubbel sekt.

Recept med vit sparris

Så kokar du vit sparris

Vit sparris med hollandaisesås och forellrom

Föredrar du den gröna sparrisen? Läs allt om det i vår guide om vin till grön sparris.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan