Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pouilly-Fumé

(1)

Pouilly-Fumé är ansett som ett av Loiredalens mest högaktade viner.
Titeln Pouilly-Fumé syftar dels på orten där det vita vinet tillverkas, dels på dess karakteristiska rökiga smak av eldstål.

Till detta torra vita vin använder man druvan Sauvignon Blanc. Pouilly-Fumé är faktiskt ansett vara ett av Loiredalens mest vördade viner. AOC-titeln blev tilldelad 1937 för att uppmärksamma den specifika terroir som ger vinerna dess utmärkande arom och karaktär.

Namnet på benämningen är tvådelat och betecknar dels Pouilly-sur-Loire som är den by varifrån vinerna härstammar, dels det lokala namnet på druvan vilket är Blanc Fumé. Ordet Fumé kommer av franskans ord för rök och syftar på den rökiga bouquet av eldstål som karaktäriserar vinet.

Jordmån

Det officiella vinodlingsområdet upptar sju socknar på floden Loires högra brink. De viktigaste jordmånstyperna är kalksten, märgel, olika slags leror och flintsten. Märgel är en slags kalksten som skapats av kalkslam. Den innehåller även mycket kalciumkarbonat, lera och sand. Kalkstenen och flintstenen bidrar med de viktigaste egenskaperna. Bägge behåller värmen bra och reflekterar solljuset vilket hjälper druvorna att mogna i det förhållandevis svala klimatet.

Phylloxera

Det är faktiskt en insekt som är orsaken till att vinerna med titeln Pouilly-Fumé existerar. Det var munkar från Benediktinerorden som började odla druvor i området på medeltiden. Deras ambition var att producera sakralt vin så de odlade därför huvudsakligen gröna druvor. Genom sin försorg la munkarna grunden till vinodlingen. Efter franska revolutionen fick bönder möjlighet att odla vin vilket tidigare varit förbehållet adel och präster.

Utvecklingen ledde till att de blå druvorna Pinot Noir och Gamay blev de mest odlade i regionen. Men 1886 utplånade insekten Phylloxera alla vinstockarna. När det uppdagades att lösningen var att ympa europeiska vinplantor på amerikanska rotstockar insåg de att Sauvignon Blanc var mer lämpad för detta än de blå druvorna. Således blev Blanc Fumé den mest odlade druvan i området.

Smak

Förutom en bouquet av rökig eldstål har vinerna med titeln Pouilly-Fumé en ton av gröna växter och flintsten. Den karakteristiska smaken gör att dessa viner kräver rätter med en mer distinkt smak. Fet fisk som sill, lax och makrill passar därför utmärkt med vinerna.