Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till sparris

Äntligen tid för de läckra gröna och vita primörerna! Sparris är en delikatess som är fullastad med sprudlande vårkänslor. Med rätt vin som sällskap kan smakerna blomma ut ordentligt.

Vin till sparris – fungerar det?

Det finns en seglivad myt som säger att sparris inte kommer överens med vin. Det beror på att sparrisen innehåller oxalsyra och natriumglutamat, som kan ge bitterhet och en metallisk bismak tillsammans med viner. Salt och fett i tillbehör och tillagning gör dock sparrisen mer vinvänlig. Välj bort sträva röda viner och kraftigt ekfatslagrade vita viner. Generellt passar aromatiska vita viner med moderat alkoholhalt till sparrisens delikata smaker.

Skillnader mellan grön och vit sparris

Den gröna sparrisen har en friskare, mer örtig smak, medan den vita är jordigare, mer fyllig och lite nötig. Den vita sparrisen är också beskare, vilket gör det ännu viktigare med tillbehör som skapar en smakbrygga.

Vitt vin som passar till grön sparris

Till den gröna sparrisen är riesling och sauvignon blanc klassiska matchningar. Viner på druvorna silvaner och grüner veltliner är andra fina alternativ. Det är viner med aromatiska toner som lyfter fram sparrisens finstämda smaker. Prova till en lätt sparrissallad med bondbönor och fetaost eller stekt sparris serverad med riven parmesan och citron. Om sparrisen är kryddad med örter så kan du fånga upp dessa snyggt genom ett vin med örtiga toner. Till exempel en sancerre till en vårig pasta med sparris, örter, mandel och citron.

Vin till sparris med feta och smakrika tillbehör

Serveras sparrisen med smält smör så kan du prova att matcha med ett elegant fatat bourgognevin. Vinets friskhet rensar munnen från fett och de smöriga tonerna möts. Till sparris med hollandaisesås kan du välja ett rieslingvin, en pinot blanc från Alsace eller en champagne vars höga syra skär igenom fettet. Till sparris med rökt lax fungerar det fint med en albariño, med gräsiga inslag som möter sparrisen och mogna citrusaromer som kompletterar fisken.

Vitt vin till sparrissoppa

Till en gräddig sparrissoppa blir det lyckat med ett friskt och aromatiskt vitt vin. Syran kontrasterar fettet och ger fräschör till rätten. Viner på riesling, sauvignon blanc eller grüner veltliner blir riktiga höjdare till den krämiga soppan.

Sparrisrisotto – vilket vin passar?

Även till en krämig risotto kan du välja ett friskt och aromatiskt vin som balanserar smakerna. Vill du köra på den italienska linjen så kan du välja viner på druvorna vermentino, verdicchio eller pinot grigio

Vin som passar till grillad sparris 

Sparris är god att grilla och servera inlindad i godsaker som bacon eller serranoskinka. Kanske med lite pinjenötter och parmesanost som topping? Till den här typen av rätter kan du gärna prova en halvtorr eller torr riesling eller en pinot blanc från Alsace. Vinets fruktiga och blommiga toner rimmar väl med de sotade och rökiga smakerna och syran balanserar sältan och fettet. Du kan även våga dig på ett elegant fatlagrat vin på chardonnay eller chenin blanc som speglar de rostade smakerna.

Rosévin till grön sparris

Rosévin är ingen självklar matchning till sparris. Är rosa viner din grej, så välj gärna ett lätt och bärigt rosévin i provencestil. Syran och örtigheten blir ett fint sällskap till sparrisens gröna toner. Till grillad sparris med smakrika tillbehör som lufttorkad skinka eller rökt lax kan du prova ett fruktigare och fylligare rosévin, som tavel.

Passar mousserande vin till sparris?

Ett mousserande vin av typen cava, champagne eller crémant kan lyfta sparrissmaken. Det friska bubblet blir särskilt snyggt till rätter som innehåller feta och gräddiga inslag, som i en mustig sparrissoppa eller en krämig sås.

Orangevin till sparris

En kanske mindre klassisk kombination - men de orangea vinerna har en fin förmåga att möta sparrisen utan att bismaker uppstår. I orangevinerna finns fruktiga och örtiga toner som lyfter sparrisen utan att ta för mycket plats. Välj ett lätt skalmacererat orangevin med en svag anstrykning av tanniner.

Nyfiken på den vita sparrisen? Läs vår guide om vin till vit sparris.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan