Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Koka vit sparris – så gör du

Av alla fantastiska vårprimörer är den vita sparrisen vår allra största favorit. Med smärtsamt kort säsong gäller det att göra det bästa av den när den väl är här. Här lär vi dig att koka den vita sparrisen enligt konstens alla regler.

Gör så här

  1. Skär av den nedre delen av sparrisen. Ca 5 cm brukar vara lagom. Använd inte det gamla sparrisknepet där man böjer sparrisen till dess att den knäcks – vit sparris är mycket mer ömtålig än den gröna sparrisen och kan därför bli förstörd.

  2. Skala sparrisen med en potatisskalare. Ju mindre färsk sparrisen är, desto mer kommer du att behöva skala bort. Oavsett brukar man få skala en aning mer än vad man kanske tror.

  3. Koka sparrisen i ca 10 minuter, eller tills den blir mjuk. Beroende på storlek kan det ta upp till 15 minuter. Bäst är att kontrollera mjukheten med en potatissticka.

  4. Ta upp sparrisen när den är mjuk. Ska den ätas direkt kan den läggas på hushållspapper för att torka. Ska den sparas kan den läggas i isvatten, för att snabbt avstanna tillagningen.

  5. Den kokta sparrisen kan sparas i kylen i flera dagar och kan ätas såväl kall som varm. Ska den ätas varm kan den försiktigt värmas i knappt sjudande vatten i en kastrull i någon minut eller två.

Ingredienser

  • 1 knippe sparris

  • 1 l vatten 

  • 2 tsk salt

Vin som passar till vit sparris

Vit bourgogne

Smörigt vitt vin

När har den vita sparrisen premiär?

Redan i mars börjar den holländska och tyska vita sparrisen komma. Vill man få tag i svensk vit sparris får man vänta lite längre, närmare bestämt till i början på maj.

Vad är skillnaden på vit och grön sparris?

Vit sparris och grön sparris är egentligen samma grönsak. Skillnaden är att vit sparris växer under jord medan den gröna växer ovan jord. Den vita sparrisen är mer mjäll i konstistensen och har en nötigare smak.

Hur länge ska man koka vit sparris?

Ca 10–15 minuter brukar vara lagom. Vit sparris kan dock variera mycket i storlek, så se till att testa med en potatissticka så att den är mjuk.

Recept på vit sparris med hollandaise och forellrom

Här hittar du fler vintips om du vill lära dig kombinera vin och vit sparris.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept