En värmande och vällagad svampsoppa är en fröjd för kropp och själ. Smaken är ofta komplex med ett tydligt inslag av umami. Här hjälper vi dig att hitta rätt vin till svampsoppa oavsett om den har en kraftig smak av svampar du plockat i skogen eller om du gör en mer sublim variant.
Svampsoppa är en värmande och ofta mycket smakrik rätt med påtagliga och djupa smaker. Den bör kombineras med ett lite fylligare vin med jordiga toner. Tänk på att vin med tydlig syra inte går så bra ihop med tydlig sötma. Har du valt ett lite sötare vin till buljongen och sedan reducerar den kan du få en soppa med så mycket sötma att du behöver ta hänsyn till det. Annars brukar det vara en bra idé att servera samma vin som du har i fonden som måltidsdryck, eller kanske ett finare vin gjort på samma druva och från samma region.
Typen av svamp avgör vad du ska välja för vin till svampsoppa
Ta hänsyn till vad du använder för svamp när du väljer vin till svampsoppa. Svampar med vitt kött har ofta en mildare smak medan mörkare svampar, till exempel karljohanssvamp, behöver vin med mer struktur och karaktär. Om du lagar en svampsoppa där en annan ingrediens än svampen tar överhanden bör du ta hänsyn till den smaken när du väljer vin till svampsoppan. En fyllig grenache med mjuka tanniner kan till exempel vara ett alternativ till en svampsoppa med mycket vitlök och färska örter.
Rött vin till svampsoppa
Pinot noir är med sin lätta kropp och eleganta tanniner, med toner av röda bär, svamp och jord, perfekt till de rustika smakerna i svampsoppa. Letar du efter ett kraftigare vin till svampsoppa är nebbiolo ett bra val. Dess fylliga kropp, kraftfulla tanniner och komplexa aromer kan stå emot de robusta smakerna i svampsoppan och skapa en tilltalande kombination.
Vitt vin till svampsoppa
Chardonnay med tydlig syra är ett säkert val av vin till svampsoppa med grädde. Vit bourgogne, en typ av ekfatslagrad chardonnay, har dessutom en smakprofil som brukar beskrivas som smörig, och det går väl ihop med fetare rätter. Chardonnay fungerar också till svampsoppa med kantareller, då denna variant har en unik, pepprig och milt syrlig karaktär. Sauvignon blanc rekommenderas ofta till svampsoppa med lite mildare smak.
Ibland används torkad svamp till svampsoppa. Det kan ge en mycket intensiv smak med påtaglig umami. Man brukar välja vitt vin med en viss sötma till svampsoppa med mycket umami. Chenin blanc och riesling är två druvor som ger viner som kan fungera mycket bra till svampsoppa med smak av umami.
Mousserande vin till svampsoppa
Mousserande vin kan vara en oväntad men utsökt kombination till svampsoppa. Bubblorna och den friska syran i mousserande vin kan lyfta och balansera de rika smakerna i soppan. En klassisk champagne med toner av citrusfrukter och brioche kan passa bra till en krämig svampsoppa. En spansk cava med toner av gröna äpplen och nötter är ett bra val av vin till svampsoppa med örter. En torr rosé med hög syra, gjord på pinot noir eller grenache-druvor, har ofta jordnära toner som kan komplettera svampens smak.