Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Silvaner

(2)

Silvaner, en vit druva med en stark smak av växtplatsen

Silvaner är druvan som genom sin neutralitet låter växtplatsen prägla smaken. Särskilt om druvan vuxit i Franken, med sin speciella jordmån.

Silvaner

Mild och väldigt tålig, det är de första egenskaperna man förknippar med den här gröna druvan. Som konkurrent eller komplement till Riesling, har Silvaner både hyllats och kritiserats hårt.

Smaken

Silvaner har en mild och ganska neutral smak. Det gör att viner på druvan får en karaktäristisk mineralitet. Men det gör också att växtplatsens egenskaper får ta plats i vinets smakvärld. Du kan ana kryddor och en jordig doft. Men också fruktigare smaker och citrustoner träder gärna fram.
Silvaner har högst status i området Franken i hjärtat av Tyskland. Druvor från det här området har en unik prägel av området. Vinerna är oftast torra och robusta. Du kan ana mandel och brödighet men också en diskret fruktighet och olika kryddor.

Druva av hög kvalitet

Druvan är tålig och skörden ofta stor. Något som odlare självklart uppskattar. Men den stora tillgången sänkte faktiskt Silvaners status under en period. Detta eftersom den förekom i så många av de mest kommersiella, billiga vinerna. Lyckligtvis vände trenden och idag ses istället Silvaner som en riktigt kvalitativ druva som möjligen är den enda som kan konkurrera med Riesling.
Silvaner från Franken har den mest aromatiska och spännande smaken. Du kan också hitta neutralare varianter av den här lättodlade druvan i Schweiz och Österrike men inte mycket längre bort än så. Jordmånen spelar visserligen inte så stor roll för att skörden ska bli lyckad. Men desto större roll har den alltså för smaken.

Silvaner till mat

Torra och sträva viner på Silvaner gör sig mycket bra med exempelvis skaldjur eller fisk. Du kan också avnjuta ett vin på Silvaner till vegetariska rätter eller till ljust kött.
Om du vill sätta ihop den perfekta charkbrickan kan Silvaner vara det perfekta vinet för att lyfta smakerna. Eller så serverar du det tillsammans med salta smårätter som tapas eller en fräsch skaldjurssallad.