När man väljer vin till soppa är det viktigt att tänka på smakintensiteten och strukturen i rätten. En kraftigare, mustigare soppa trivs bra med ett dito vin, medan en lättare, tunnare soppa trivs med slankare viner. Krämiga inslag som grädde fungerar bra med hög syra och chilihetta ska helst inte kombineras med alltför mycket tanniner.
Lätta vita viner till soppa
Friska, aromatiska vita viner passar utmärkt till mer delikata soppor baserade på grönsaker eller fisk. Prova en riesling eller muscadet till den klara fisksoppan, eller en örtig sauvignon blanc till nässelsoppan eller sparrissoppan. Ett friskt vitt vin fungerar också fint till gazpacho eller tomatsoppa eftersom det möter tomaternas syrlighet.
Fylliga vita viner till soppa
Till fylliga och smakrika rätter som en fisksoppa med grädde, en krämig svampsoppa eller en ostgratinerad löksoppa, kan man rikta in sig på ett kraftfullare vitt vin. Testa en vit bourgogne eller en chenin blanc med friskhet som skär igenom fettet och kropp som matchar soppans textur. Till soppor med heta inslag som chili eller ingefära fungerar det bäst med ett vitt vin med lite restsötma, förslagsvis en riesling eller pinot gris.
Rosévin till soppa
Ett friskt och lätt rosévin är en utmärkt matchning till en fisksoppa med fänkål och dill eller en bouillabaisse smaksatt med saffran och örter. Välj gärna ett rosévin från Provence, med bäriga toner och örtighet som matchar kryddningen. Rosévin är med sin höga syra också en fin matchning till tomatbaserade soppor.
Rött vin till soppa
Till mustiga soppor med kött, som gulasch, passar lätta röda viner med lite kryddighet. Prova ett mjukt och bärigt vin på pinot noir eller syrah, eller ett vin från Valpolicella eller Beaujolais. Rotsakernas sötma möts av vinets fruktighet och paprikasmaken landar mjukt i vinets milda tanniner. Lättare röda viner kan även fungera till soppor med tomatbas. Till ribollita – toscansk bön- och brödsoppa – är en finlemmad chianti en trevlig matchning.
Orangevin till soppa
Skalmacererat vitt vin, även kallat orangevin, har med sin kryddiga profil förmågan att fånga upp nyanserna i smakrika rätter. Prova till kycklingsoppa med curry eller en umamirik misosoppa med svamp. Orangevinernas fruktighet och aromatik gör att de också klarar aningen chilihetta utan att en krock uppstår.
Mousserande vin till soppa
Bubbel fungerar utmärkt till de flesta typer av soppa. Matcha soppans karaktär med vinets – välj ett lättare vin till en tunn, delikat soppa, ett mer komplext till en smakrik och fyllig variant. Botanisera bland champagne, cava, franciacorta och crémant. Till en crème ninon med en skvätt champagne i så är förstahandsvalet självklart champagne. Har soppan kryddstarka inslag så får bubblet gärna ha aningen högre sockerhalt.