Detta är en klassisk soppa som är mångas favorit. Här delar vi vårt allra bästa recept på tomatsoppa, och tipsar om vad du kan dricka till.
Gör så här
- Hetta upp en stor kastrull på medelvärme. Smält smöret och fräs löken mjuk.
- Tillsätt vitlöken och fräs i någon minut.
- Tillsätt tomatpurén och fräs i ytterligare någon minut.
- Slå på vinet och låt puttra till dess att vätskan nästan har kokat in helt.
- Tillsätt tomaterna och mosa dem en aning med sleven.
- Tillsätt vattnet, buljongtärningarna och grädden och låt koka i ca 10 minuter.
- Mixa soppan slät.
- Smaka av med salt och peppar.
- Strimla basilikan och servera soppan med lite ringlad olivolja, riven parmesan och strimlad basilika på toppen.
Ingredienser (4 pers)
-
2 msk smör
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk tomatpuré
0.5 dl torrt vitt vin
2 burkar hela tomater
4 dl vatten
2 buljongtärningar, höns- eller grönsaksbuljong
1 dl grädde
Färsk basilika
Olivolja
Parmesan
Vin som passar till tomatsoppa
Sauvignon blanc
Sangiovese
Chianti
Kan man tillsätta pasta i tomatsoppan?
Absolut! Pasta är ett utmärkt sätt att förvandla din tomatsoppa från en lätt förrätt till en robust huvudrätt. Pastan ger soppan mer substans och gör den mer mättande, samtidigt som den fungerar som en konsistensgivare till soppan.
Kan man ha färska tomater i tomatsoppan?
Ja, det går alldeles utmärkt att använda färska tomater i soppan. Ersätt i så fall tomaterna i receptet med 1 kg färska tomater. Rosta gärna tomaterna innan de tillsätts i kastrullen för en mer djup och komplex smakbild.
Kan man göra tomatsoppan vegansk/mjölkfri med kokosmjölk?
För den som önskar undvika mejeriprodukter eller håller sig till växtbaserat går det utmärkt att ersätta grädden med kokosmjölk. Ett annat alternativ är att utesluta grädden helt och i stället späda med lite mer vatten.
Gillar du tomatsoppa kanske du också uppskattar vårt recept på morotssoppa.