Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Muscadet-Sèvre et Maine

(1)

Friska, torra viner av Melon de Bourgogne.
Muscadet-Sèvre et Maine är ett område i Loiredalen i Frankrike som producerar friska vita viner på druvan Melon de Bourgogne.

En av de mest kända appellationerna i Pays Nantais är Muscadet Sèvre-et-Maine. Området ligger i Loiredalen vid floden Sèvre Nantaise. Vinmakare använder druvan Melon de Bourgogne, vilket ger torra och friska viner med inslag av citrus. Druvan kallas ibland för Melon men även för Muscadet. Muscadetvinerna från Pays Nantais förväxlas ibland med söta Muscatviner som kommer från bland annat Östeuropa, Italien och Australien.

Våt och kall växtsäsong

Närheten till Atlanten påverkar klimatet i området som har den våtaste och kallaste växtsäsongen i Frankrike. Vinmakare strävar ofta efter att få druvor som har mognat snarare än att fokusera på syran. Melon de Bourgogne-druvan är bra på att stå emot frostangrepp vilket gör att den till en omtyckt druva i området. De bästa Sèvre-et-Maine-vinerna har en underliggande mineralitet, vilket kommer från de kalkrika jordarna i området.

Fylligare vin med sur lie

Druvan Melon de Bourgogne är inte speciellt smakrik så det är viktigt att vinmakare är försiktiga och uppmärksamma när de framställer vinet. Det är för att undvika att vinet blir intetsägande. Vinmakare från Muscadet de Sèvre-et-Maine använder tekniken sur lie för att göra vinet lite fylligare. Genom att låta vinet ligga kvar i faten på sin fällning får vinproducenterna ett fylligare vin med en antydan av kolsyra och toner av bröd såväl som jäst. Ju längre vinet ligger desto fylligare blir vinet och de allra bästa årgångarna lagrar vinproducenter i området i två till tre år. Vanligtvis sker dock buteljeringen efter jästfällningen på våren året efter skörden.

Kombinera Muscadetviner till mat

Muscadet-Sèvre et Maine är bäst unga och passar utmärkt att servera till skaldjur som musslor och ostron. En speciell rätt från Nantes är Moules Frites där du kokar musslor i en skvätt Muscadetvin. Du kan även servera vinet till kyckling samt asiatiska rätter. Muscadet passar perfekt till matlagning och är det ursprungliga vinet när du gör vitvinssåsen Beurre Blanc.