Gazpacho är en kall soppa som kommer från Andalusien i Spanien. Gazpacho görs ofta på tomater, gurka, paprika, lök, vitlök och olivolja.
Gazpacho är en svalkande och smakrik soppa med anor
Att gazpacho serveras kall gör den till en perfekt måltid en varm sommardag. Rättens historieskrivning går så långt tillbaka som till åtminstone 1500-talet. Man tror att det var bönder som gjorde denna enkla soppa utifrån de råvaror de hade till hands.
Gazpacho är inte bara svalkande utan också en mycket näringsrik rätt. Den är full av vitaminer, fibrer och mineraler. Under århundradena har gazpacho utvecklats och soppan finns i lokala varianter. Den kan göras med många olika ingredienser beroende på vad det är för säsong och på vad du tycker om. I hela medelhavsområdet är gazpacho mycket populär som både förrätt och huvudrätt. I Ernest Hemingways Den gamle och havet dricker huvudpersonen gazpacho från en flaska, som en del av sin frukost. Det är med andra ord en väldigt mångsidig rätt.
Gazpacho kan serveras helt slät eller med bitar av grönsaker. Om du vill ha en tjockare konsistens på din gazpacho kan du lägga bröd i blöt och mixa med de övriga ingredienserna. Vill du ha den tunnare späder du med vatten. Gazpacho kan serveras med till exempel hackat ägg, serranoskinka eller yoghurt. Vårt recept är traditionellt med brödkrutonger som tillbehör.
Gör så här
-
Om du vill göra egna krutonger skär du dagsgamla brödskivor i tärningar och lägger dem på en plåt. Baka i ugnen på 180 °C tills de är gyllenbruna och krispiga, ca 10–15 minuter.
-
Skölj och tärna tomaterna, gurkan, paprikorna och löken.
-
Hacka vitlöken.
-
Mixa alla ingredienser i en matberedare eller blender tills du har en slät soppa. Du kan också stöta de hackade ingredienserna i en större mortel tills de får den konsistens du vill ha.
-
Smaka av med salt och peppar.
-
Tillsätt vatten om soppan är för tjock.
-
Kyl soppan i kylskåp i minst 2 timmar innan servering.
-
Garnera med hackad persilja, gurka och krutonger precis innan serveringen. Ställ fram vinäger och olivolja för dem som vill ha extra smak på gazpachon.
Ingredienser (4 pers)
-
2 kg mogna tomater
-
1 gurka
-
1 grön paprika
-
1 röd paprika
-
1 gul lök
-
2 vitlöksklyftor
-
1 dl olivolja
-
3 msk mörk vinäger (till exempel sherryvinäger eller balsamico)
-
1 tsk salt
-
½ tsk svartpeppar
-
1 dl vatten
-
1 msk hackad persilja, 1 dl hackad gurka, 1 dl krutonger (till garnering)
Vin som passar till gazpacho