Sparris har odlats i Europa sedan antiken. Sparrissoppa var från början en exklusiv rätt för aristokratin. I takt med att tillgängligheten blev större kom sparrissoppa att bli en uppskattad rätt i många sammanhang. Sparrissoppa kan serveras varm eller kall, som förrätt eller som en lättare lunch tillsammans med bröd och andra tillbehör. Soppan har en subtil smak som många associerar till gräs, med en mild och tilltalande beska. Sparrissoppan i vårt recept får en krämig konsistens tack vare grädden och potatisen.
Sparrissoppa = vårtecken
Sparrissoppa har en stark koppling till våren och används ofta som en symbol för nystart och återfödelse. I vissa kulturer anses sparrissoppan ha afrodisiakumliknande egenskaper. I sin roman “På spaning efter den tid som flytt” beskriver matälskaren Marcel Proust sparrissoppa som en av de mest minnesvärda rätterna han någonsin smakat.
I Sverige har sparrissoppan en lång tradition och serveras ofta på påskbordet som en del av en större måltid. Den har också en koppling till midsommarfirandet, då den ibland serveras som en del av det traditionella smörgåsbordet.
Gör så här
-
Skala och tärna potatisen.
-
Ta bort den grövsta biten av stjälken på sparrisen (ca 1 cm). Skär resten i 2 cm stora bitar. Separera knopparna.
-
Finhacka gul lök och vitlök.
-
Blanda bitarna av stammen, potatis, lök, buljong, vin och grädde. Koka i ca 15 minuter.
-
Mixa med stavmixer och smaka av med salt och peppar. Ringla över lite olivolja.
-
Koka knopparna separat i ca 2 minuter i saltat vatten. Ha i dem som garnityr i den släta sparrissoppan.
Vin som passar till sparrissoppa
Sauvignon blanc
Riesling
Läs mer om vin som passar till risotto.
Kan man göra sparrissoppa med vit sparris?
Ja, vit sparris anses vara ännu mer exklusiv än grön sparris. Det går också att kombinera olika typer av sparris.
Kan man göra sparrissoppa med burksparris?
Ja, det går faktiskt riktigt bra. Du går miste om knopparnas textur men smaken blir inte så annorlunda från sparrissoppa på färsk sparris.