Med rätt vin till lövbiff får du en utsökt måltid. Här går vi igenom vad du ska tänka på för att få den perfekta kombinationen.
Lövbiff är en styckningsdel från nötens bog. Den är oftast tunn och har en fin fiberstruktur, vilket gör den mör. Smaken är mild, och ska man generalisera så bör ett vin till lövbiff vara balanserat och hellre subtilt än allt för kraftigt. Röda viner med tydliga tanniner riskerar att ta överhanden.
Välj vin till lövbiff utifrån tillagningsmetoden
Smaken av lövbiff kan variera mycket beroende på hur du väljer att tillaga den. Stekt lövbiff behåller sin naturliga smak men får också karaktär genom maillardeffekten, om du får en bra stekyta. Pinot noir och zweigelt är passande vin till lövbiff tillagad på det sättet. Om du grillar lövbiff rekommenderar vi att du väljer ett medelfylligt rödvin, gärna med en kryddig ton.
Lövbiffsgryta med rödvin
Lövbiff är tacksamt ha i grytor eftersom det inte kräver så lång tillagningstid och gör sig bra ihop med många smaker. Om du lagar en lövbiffsgryta med rödvin i kan det vara trevligt att ha samma vin i grytan som i glaset. Många föredrar dock ett enklare matlagningsvin i grytan och en bättre flaska på bordet. Om du tänker göra en mustig lövbiffsgryta med rödvin, örter och kryddor ska du matcha vinet du serverar med helheten, snarare än matlagningsvinet. Välj då ett lite fylligare rödvin med tydliga tanniner, som bordeaux eller en shiraz.
Vita viner till lövbiff
Även om röda viner kanske är det mest naturliga valet till lövbiff, kan många vita viner fungera lika bra. Ett lätt och fruktigt vitt vin, som chardonnay eller sauvignon blanc, har kvalitéer som går väl ihop med lövbiffens naturliga smak. Om du generellt föredrar vitt vin framför rött är det ännu en anledning att välja vitt vin till lövbiff.