En mustig, värmande klassiker på högrev, sidfläsk, svamp och generöst med vin som får koka med länge. Boeuf bourguignon och vin hör ihop – både i grytan och i glaset. Här kommer våra bästa tips på viner som får rätten att blomma ut.
Vin i boeuf bourguignon
Rött vin är en fantastisk smakförhöjare i den burgundiska grytan. Vinets alkohol får smakaromer att frigöras och ger rätten ett härligt djup. Syran i vinet skapar balans och får proteinet att mjukas upp och bli mört. Välj medelfylliga, smakrika och gärna lite kryddiga viner att hälla i grytan. Alltför kraftfullt fatlagrade eller tanninrika viner kan ge maten en besk ton, speciellt om du reducerar vinet länge. Exempel på bra matlagningsviner är pinot noir och merlot.
Vin till boeuf bourguignon
Rött vin är en oslagbar kompanjon till nötkött. Liksom i grytan fungerar det som måltidsdryck med smakrika, medelfylliga och kryddiga röda viner som bär upp nyanserna i rätten. Vita viner är inte uteslutna, men håll dig till i så fall de fylligare varianterna.
Rött vin till boeuf bourguignon
I Frankrike är lokala viner det givna valet – en elegant burgundisk pinot noir med lite fatlagring skapar ett fint smakmöte med den mustiga grytan. Ett kryddigt rött vin från Côtes du Rhône eller Languedoc-Roussillon är andra bra alternativ. Liksom chianti classico, brunello di montalcino och rioja.
Ska jag välja samma vin i grytan som i glaset?
Att använda samma vin i tillagningen som i glaset gör att speglingen av smaker blir extra stilfull. Men det är inget krav. Vill du inte välja samma vin så försök att hålla dig till något med liknande smakprofil.
Vitt vin till boeuf bourguignon
För vitvinsfantasten så är det fylliga och smakrika viner som gäller. Ett lätt vitt vin kommer inte ha tillräckligt med kropp för att bära upp de kraftiga smakerna och texturerna. Prova ett fatlagrat, smörigt vitt vin på druvorna chardonnay eller chenin blanc.
Vin till olika varianter av boeuf bourguignon
Vissa väljer att experimentera med det traditionella receptet och byta ut nötköttet med andra ingredienser. Till en gryta där lammkött spelar huvudrollen kan du satsa på ett vin med lite mer tryck i, som brunello di montalcino eller rioja. Till ljust kött som kyckling eller vegetariskt protein fungerar det fint med ett bärigt rött vin, som pinot noir eller gamay.
Bon appétit!