Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Languedoc-Roussillon

(26)

Mellan Provence och Pyreneérna i Sydfrankrike ligger Languedoc-Roussillon, en av Frankrikes viktigaste vinregioner när det gäller kvantitativ produktion. Trots detta är Languedoc-Roussillon ett outforskat område om man talar med gemene man utanför Frankrikes gränser.

I Languedoc-Roussillon produceras mer än dubbelt så mycket vin per år i jämförelse med till exempel Bordeaux. Det finns cirka 210 000 hektar vingårdsmark i Languedoc-Roussillon och i Bordeaux cirka 120 000 hektar. Trots detta är Languedoc-Roussillon i sig inte i närheten lika välkänt som just Bordeaux och speciellt inte vad beträffar kvalitetsvin. Anledningen till detta är det enorma antalet producenter som bedrivit och verkat i vingårdarna runt om i Languedoc-Roussillon under historiens gång och då med varierad kvalitetsmedvetenhet och bristande kunskap hos många av dem.

 Idag ser det mycket annorlunda ut i Languedoc-Roussillon. Nu verkar en stor mängd producenter i området som är extremt kvalitetsmedvetna och har stor kunskap och passion för sina ägor. Som tur är, har inte prisbilden följt samma stigande takt som kvaliteten vilket innebär man kan hitta gott fyndvin från Languedoc-Roussillon utan att behöva tömma plånboken! Medvetenheten har ökat markant det sista decenniet och idag finns producenter som skapar viner i absolut världsklass men till en bråkdel av priset som man får betala för de mer kända distrikten i landet.

Klimat

Languedoc-Roussillon ingår i en rad olika mikroklimat och varje planterad druva runt om i vingårdarna har sin egen föredragna jordmånstyp. Dessa består framförallt av mörka lerjordar, sandsten, grus och granit. Languedoc-Roussillon i stort (med undantag i väst) har ett klimat påverkat av medelhavet vilket innebär heta somrar (frankrikes torraste region) och milda vintrar.

Appellationer

Languedoc-Roussillon är indelat i följande appellationer: 

  • Fitou AOC
  • Corbières AOC 
  • Côte du Roussillon 
  • Costières de Nîmes 
  • Minervois
  • Coteaux du Languedoc

Druvor i Languedoc-Roussillon

Fram till 1980-talet var det kvantitet som fick gå före kvalitet i Languedoc-Roussillon och då var det framförallt druvor med hög avkastning som dominerade runt om i vingårdarna. Idag har många av dessa “enklare” vinstockar bytts ut mot mer kvalitativa druvsorter som till exempel Syrah, Grenache och Mourvèdre för de röda vinerna. Även om den största andel vinrankor med druvan Carignan dominerar så vet man i dag hur druvan bäst ska behandlas för att leverera viner i finfin kvalitet. Vad beträffar gröna druvor för de vita vinerna så är det Ugni Blanc, Grenache Blanc, Bourboulenc, Macabeo, Clairette, Piquepoul, Roussanne och Marsanne de vanligaste.

Beroende på vingårdsläge, solexponering samt vilken jordmån som råder i vingårdarna passar olika druvor olika bra. 

Vill du laga något som passar bra ihop med Languedoc-Roussillon, testa gärna vårt recept på kalops.

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 26 produkter