Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Tilltugg till bubbel

Få drycker är mer tacksamma att matcha till småplock än mousserande vin. Korka upp, duka fram och låt festen börja!

Mousserande vin gillar sälta, fett och syra

Olika typer av torrt bubbel fungerar perfekt med salta och feta tilltugg. Kolsyran i vinet skär igenom fettet och sältan balanserar vinets syra. Chips, jordnötter och salta mandlar är perfekta snacks till mousserande vin. Tilltugg med syrliga inslag, som inlagda oliver eller soltorkade tomater, är en annan bra matchning till bubbel, eftersom vinets friskhet möter syrligheten snyggt.

Småplock till enklare bubbel

Till enkla mousserande viner som prosecco passar lätta tilltugg som grönskaksstavar med dipp, bruschetta med tomat eller crostini med pesto eller tapenad. Delikata smårätter med fisk och skaldjur är en annan fin matchning till det italienska bubblet – prova till snittar med skagenröra eller en fisktartar. Eftersom proseccon ofta har en högre upplevd sötma än annat mousserande vin, så fungerar den också fint tillsammans med tilltugg med fruktiga inslag, till exempel melon med lufttorkad skinka.

Vi har ett riktigt bra recept på toast skagen som passar perfekt till bubblet.

Smakrikt bubbel till fylligare tilltugg

Mer komplexa mousserande viner som cava, crémant eller champagne passar fint till fylligare tilltugg, gärna med feta och brödiga inslag. Prova till kantarelltoast eller snittar med krämiga ostar. De rostade tonerna möts av bubblets brödighet och vinets syra friskar upp mot de feta inslagen. Champagne passar med sin höga friskhet extra bra till småplock med syrliga inslag, som snittar med fiskrom och créme fraiche och en skiva citron.

Rosébubbel och småplock

Det rosa bubblet är med sin smakintensitet och struktur en fin kombination till mer smakrika tilltugg. Tänk krämiga ostar eller snittar med krabbröra eller rökt lax – en snygg matchning både för mun och öga. Rosébubbel fungerar också utmärkt till den salta charkbrickan.

Tänk på sockerhalten!

Mousserande viner kommer i olika sockerhalter, från extra brut som är kruttorrt, till det söta doux. Finns det söta inslag i dina tilltugg så passar ett vin med högre sockerhalt bäst, för att inte vinet ska upplevas som alltför syrligt. Till jordgubbar doppade i choklad eller ost med fruktmarmelad krävs ett bubbel av det sötare slaget. Mousserande viner med aningen restsötma kan också möta småplock med heta smaker – till exempel sushirullar med wasabi eller kryddstarka vårrullar. 

Här hittar du alla våra mousserande viner. Enjoy!

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan