Att vi associerar bubblor med festligheter och fördrinkar är sedan gammalt och rosébubblet kombinerar det bästa av två folkkära världar. Här får vi rosévinets somriga färg med de blå druvornas intensiva aromer i kombination med den mousserande dynamiken.
Tillverkning på blå druvor
Vid framställning av mousserande rosévin, likt vanligt rosévin, använder man sig av blå druvsorter som annars blir till röda viner. När det gäller rosé jäser man däremot druvmusten vid lägre temperaturer än vid framställningen av ett rött vin. När skalen från de blå druvorna får ligga kvar i saften i början av jäsningsprocessen får vinet sin rosa färg.
Bubblorna i mousserande rosévin uppstår vid vinets andra jäsning då den bubbelbildande kodioxiden hindras från att lämna. Den andra jäsningen sker vanligtvis i en trycktank men kan även ske i flaskan, då via den så kallade champagnemetoden.
Likt inom andra vinkategorier kan olika sorter av rosébubbel skilja sig markant från varandra. Många varianter är aningen lättare och flirtiga med lite sötma, perfekta att avnjuta som exempelvis en välkomstdrink eller till den somriga efterrätten. Andra rosébubbel har mer struktur och syra vilka kan kräva en bit mat för att nå sin fulla potential.
En blandning av rött och vitt?
Många tycks tro att den klassiska roséfärgen uppstår till följd av att rött och vitt vin blandas, men detta är - som ovan klargjort - inte sant. Däremot finns det ett undantag då denna blandning faktiskt sker och det är vid tillverkning av roséchampagne. Roséchampagnen är det enda europeiska kvalitetsvinet som får tillverkas genom en blandning av vitt och rött vin.
Precis som med vanligt mousserande vin sker produktionen världen över, även om de klassiska sydeuropeiska vinländerna tar täten. Frankrike, Spanien och Italien tillhandahåller många stora producenter av rosébubbel.
Smak efter färg?
Just färgen är karaktärisk för det mousserande rosévinet och många undrar huruvida färgen påverkar smaken på vinet. Svaret på den frågan är - nej, egentligen inte. Rosébubblets smaker kommer från det ursprungliga klara vinet och dess tillverkningsprocess.
Den slutgiltiga färgen påverkas av skalkontakten under tillverkning, något som ibland kan påverka smakbilden. Exempelvis är det inte helt ovanligt att uppleva rosébubbel med extra lång skalkontakt som aningen mer sträva.