Kan man dricka rött vin till fisk?
Visst finns det fog för att en kraftig köttbit älskar tanninstinna viner, och att en slank bit fisk trivs bäst med ett friskt vitt vin. Men fisk kommer i många olika sorter, från magra och delikata till matiga och smakrika. Det finns också en stor variation av röda viner, från friska och lätta till muskulösa och sträva. Sedan har vi tillbehören och tillagningen, som är avgörande. Fett, kryddor, grillat, kokt, rått. Ja, ni fattar. Svaret på frågan ovan är sammanfattningsvis: ja, man kan dricka rött vin till fisk. Men det gäller att fundera över vilken fisk, hur den serveras, och vilket vin man väljer. Generellt så är det lätta, bäriga rödviner med milda tanniner som gäller.
Rött vin till mager fisk
Kraftfulla, tanninrika viner kommer att sudda ut smakerna i de flesta fiskrätter. I synnerhet när det gäller mager fisk som gös, sej eller torsk som serveras med lätta tillbehör som grönsaker. Men det finns recept på mager fisk som har en lite kraftfullare smakbild. Till exempel en ugnsbakad torskrygg med bacon. Här kan du prova med ett mjukt vin på pinot noir från ett svalare klimat, som Tyskland, Bourgogne eller Oregon. Eller ett lätt vin från Beaujolais. Servera gärna vinet väl avkylt, runt 14-16 grader.
Pinot noir från Tyskland
Rött vin till fet fisk
Visserligen kan fettet i kraftigare fisksorter runda av tanninerna. Men feta fisksorter innehåller samtidigt mer umami, som kan förstärka strävheten i vinet. Välj därför mjuka röda viner till rätter med lax, färsk tonfisk, makrill eller röding. Pinot noir och gamay hör återigen till de säkraste korten.
Rött vin till grillad eller halstrad fisk
Här har vi den typ av tillagning som klarar av de röda vinerna bäst. Grillat och halstrat ger mer smakintensitet och kropp och kan stå upp mot ett rött vin bättre. Till den grillade tonfisken kan ett vin från ett varmare klimat sitta fint. Välj till exempel en pinot noir från Kalifornien med rund fruktighet och lite rökiga toner. Fattonerna speglar de sotade smakerna och bär upp rättens smakrikedom snyggt. Eller varför inte prova en frisk barbera?
Hur tillbehören påverkar matchningen
Med mustiga, jordiga, feta och smakrika tillbehör får du mer djup i rätten och det är lättare att matcha med rött vin. Rotsaker, fläsk, eller svamp till exempel. Om fisken är tillagad tillsammans med rött vin så är det inga konstigheter att välja rött i glaset. Det viktiga är återigen att vinet inte ska vara för tanninrikt. I övrigt kan du prova dig fram.
Mindre lyckade kombinationer mellan rött vin och fisk
Rå fisk som sushi och sashimi blir inga höjdare tillsammans med röda viner. Vinerna tar kommandot över de delikata smakerna och mindre behagliga bismaker kan uppstå. Här kan du i stället hitta passande vin till sushi. Till kryddstarka asiatiska fiskrätter, som en fiskgryta med sichuanpeppar, är det också knepigt med rött vin. Detta eftersom hettan förhöjs av vinets tanniner. När det gäller inlagd och gravad fisk har de sötsyrliga smakerna svårt att mötas av ett torrt, rött vin, även om det är av den fruktigare sorten. Ytterligare en svår kombination är fermenterad fisk och fisksås med mycket umami tillsammans med röda viner. Den som väljer rött vin till surströmmingen eller thaigrytan kan man utan överdrift kalla våghalsig.
Salta på!
En nypa salt kan göra underverk med kombinationen av ett rött vin och mat. Salta lite extra så tämjer du tanninerna i rödvinet och skapar en smakbrygga som ger en mer balanserad upplevelse. Samma sak gäller med fett, som utöver att vara en smakförhöjare, också tonar ner strävheten i vinet.