Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Bästa vin till kyckling

I Sverige äter vi stora mängder kyckling både till vardags och till fest.  Vi listar några av de vanligaste anrättningar med säkra vintips därtill.

Kyckling är en mager och smakneutral fågel som det kan skapas oändligt många olika anrättningar på

Smakkombinationerna är många och därför blir det lite mer utmanande med ett generellt vintips!  Därför har vi nedan valt ut ett gäng olika anrättningar med vintips därtill.

Grillad kyckling med ugnsrostade grönsaker

Allt är såklart beroende på kryddningen. Är kycklingen behandlad utan hetta passar ett rött lätt och fruktig vin perfekt, som exempel en  Nya Välrlden Pinot Noir eller annat rött i kategorin fruktigt och smakrikt. Om chili finns med i din kryddblandning så är ett vitt vin att föredra. Gärna med tydlig fruktighet utan akfatstoner. Det bör även ha en frisk syra. Därför passar Pinot Gris alternativt en oekad Chardonnay från nya världen. 

Krämig dragonkyckling  med ris

En gräddig anrättning som innehåller fett. Då krävs det att det finns syra i vinet, även sälta kräver syra. Detta gör att ett fruktigt vitt vin, med stor aromatik och en frisk syra, passar som handen i handsken. En fruktdriven Grüner Veltliner med de klassiska inslagen av vit frukt samt vitpeppartoner passar mycket bra. En annan kul kombo är ett finare exemplar på en frisk Sydafrikansk Chenin Blanc. Några andra kombinationer som fungerar bra är en lätt ekad Chardonnay exempelvis från Bourgogne alternativt en lite fylligare Sauvignon Blanc från Nya Zeeland.

Svamprisotto med kycklinglårfilé och mustig rödvinsreduktion

Här krävs det att syra präglar vinet. Detta för att stå upp mot fettet och sältan som finns i parmesanosten, som du naturligtvis använt rikligt i din risotton. Även rödvinsreduktionen sjunger av syran och sälta. Svampen bjuder på härlig Umami. Dessa komponenter passar underbart bra med Italienska viner såsom en mogen Barolo, en fruktdriven Ripasso, mustig Brunello di Montalcino eller en läckert rödfruktig och frisk Chianti Classico. Vill du hålla dig utanför Italiens gränser så är en Priorat från norra Spanien ett bra alternativ. En annan kul kombo blir det med en smakrik Blaufränkisch från Österrike.

Kycklingpasta med mustig tomatsås 

gifter sig fint med en fruktig och inte för stram Sangiovese exempelvis från Chianti, annat bra alternativ är en Langhe Nebbiolo utan för mycket fatpåverkan. Ytterligare ett alternativ kan vara en läcker Spanjor på tempranillo-druvan.

Paella!

Hur festligt och kul är det inte med Paella? Med alla de olika smaker och innehåll som skaldjur, kryddig chorizo och marinerad kyckling. En anrättning som passar bäst med ett vitt fruktigt vin. Den kryddiga chorizon samt marinaden som används till kycklingen innehållande hetta passar perfekt med en Albarino. Kanske extra bra då druvan är ett signum för Spanska vita viner och en nationell stolthet. Är saffran en mer prominent krydda så skapas en kul kombo om du serverar en Riesling innehållande lite botrytis (ädelröta) för ädelrötan ger just en läcker ton av saffran. Ett roligt inslag för att plocka upp smaken på anrättningen. Annars blir ett fruktdrivet vitt vin på din personliga favoritdruva ett aldrig fel.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan