Skaldjurssoppa är en varm och smakrik soppa fylld med färska skaldjur, som verkligen fångar essensen av havet.
En tidlös klassiker
Skaldjurssoppa är en rätt med en historia som sträcker sig tillbaka till tidiga kustsamhällen där fiskare kokade upp en del av sina dagliga fångster i en närande buljong. Idag uppskattas rätten i olika former i de flesta länder med kust. För att lyckas med en skaldjurssoppa är det viktigt att använda färska ingredienser och att inte överkoka skaldjuren. En välbalanserad buljong som inte överväldigar skaldjuren är också viktig. Saffran, fänkål och vitt vin är vanliga smaksättare i skaldjurssoppa.
Karaktären på soppan beror helt på vilka skaldjur som används. Räkor bidrar med en subtil sötma, medan musslor och ostron ger en djupare havssmak. Pilgrimsmusslor har en unik textur och kräftor kan smaka olika beroende på om det är havs- eller insjökräftor.
En skaldjurssoppa kan vara en exklusiv delikatess eller en väldigt budgetvänlig rätt, beroende på vad det är för skaldjur vi talar om. Hummersoppan är ett exempel på en rik och krämig skapelse som ofta serveras vid speciella tillfällen och på gourmetrestauranger. Med musslor och krabba kan du göra en riktigt god skaldjurssoppa som passar till vardags. Vi har valt att dela ett recept på en soppa med blåmusslor, räkor och fisk för en mättande skaldjurssoppa med en rik och komplex smakprofil. Servera den gärna tillsammans med bröd.
Gör så här
-
Skölj och borsta musslorna, skala räkorna.
-
Låt vitt vin och buljong koka upp, sjud i fem minuter tillsammans med räkskalen. Sila sedan bort skalen.
-
Värm olivolja i en stor kastrull på medelvärme.
-
Fräs lök och vitlök tills de är mjuka, i cirka 5 minuter.
-
Tillsätt tomatpuré, gurkmeja och saffran och fräs i ytterligare 1 minut.
-
Tillsätt buljongen med vinet och grädden och låt sjuda i cirka 5 minuter.
-
Tillsätt musslor, räkor och fisk och låt sjuda i cirka 5 minuter, eller tills musslorna har öppnat sig och fisken är genomkokt.
-
Salta och peppra.
-
Servera soppan genast, garnerad med hackad persilja.
Ingredienser (4 pers)
-
2 msk olivolja
-
1 gul lök, finhackad
-
2 vitlöksklyftor, finhackade
-
1 msk tomatpuré
-
1 tsk gurkmeja
-
1/2 tsk saffran
-
4 dl torrt vitt vin
-
4 dl kycklingbuljong
-
4 dl grädde
-
400 g musslor
-
200 g räkor
-
200 g vit fiskfilé (till exempel torsk eller hälleflundra), skuren i tärningar
-
Salt och peppar efter smak
-
Färsk persilja, hackad (till garnering)
Vin som passar till skaldjurssoppa