Klassisk svensk husmanskost när den är som bäst. Tunt skivat nötkött varvas med lök och potatis och toppas med öl och buljong i en härlig gryta som sköter sig själv i ugnen. Det här är vårt bästa recept
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175 grader, under- och övervärme.
-
Skär löken i centimeterbreda klyftor.
-
Skala potatisen och skär i centimetertjocka skivor.
-
Dela köttskivorna i mindre bitar och salta. Hetta upp en stekpanna på hög värme och bryn köttet snabbt i omgångar. Lägg åt sidan.
-
Sänk värmen och stek löken.
-
Varva lök, kött och potatis i en ugnsfast form med lock.
-
Koka upp vattnet och smula i buljongtärningen så att den löses upp.
-
Tillsätt öl, lagerblad, svartpeppar, timjan och japansk soja till buljongen och rör om.
-
Häll över all vätska över den ugnsfasta formen, täck med lock och sätt in i ugnen i ca 45 minuter. När potatisen är mjuk är grytan klar.
-
Servera med saltgurka och hackad persilja.
Vin som passar till sjömansbiff
Pinot noir
Vilket kött ska man använda till sjömansbiff?
Här har vi valt att använda lövbiff (skivat nötinnanlår), men det går också bra att använda ytterlår eller fransyska. Om man köper en hel köttbit och skivar själv är det viktigt att se till att skära köttet åt rätt håll, dvs mot fibrerna. Annars kan det bli så segt att det är svårt att tugga. Om man är det minsta osäker är det säkrast att använda färdigskivat kött.
Vilken öl ska man använda till sjömansbiff?
I vårt recept använder vi ljus lager. Om man vill kan man ersätta den ljusa lagern med en mörk lager eller en torr (ej smaksatt) porter, beroende på personliga preferenser.