Smaken får tid att utvecklas i nattjästa frallor
För att baka nattjästa frallor så görs degen på kvällen. Sedan får den jäsa över natten i kylskåpet. Fler aromatiska föreningar hinner bildas och glutentrådarna stärks så att du får ett bröd med en segare konsistens. Nattjästa frallor är dessutom mer lättsmälta. När du vaknar på morgonen är det bara att skicka in brödet i ugnen. Du behöver inte ens knåda det.
Nattjästa frallor ger dig nybakat bröd med minsta möjliga besvär
Det finns många bröd som jäser över natten, men de brukar kräva mer arbete på morgonen. Receptet på våra nattjästa frallor är utformat för att du ska ha så lite som möjligt att göra på morgonen och ändå kunna njuta av lyxen av nybakat bröd.
Nattjästa frallor är en metod snarare än ett specifikt recept. Du kan utgå från vår version och sedan experimentera med att addera olika ingredienser till degen. Prova till exempel att tillsätta örter eller frön. Den förlängda jästiden gör att du kan få luftiga frallor med många kombinationer av mjöl.
Gör så här
-
Lös ut jästen i rumstempererat vatten i en bunke och tillsätt sedan saltet, som också ska lösas upp.
-
Tillsätt mjöl, olja och honung och blanda tills du har en deg med relativt lös konsistens.
-
Täck över bunken och låt den stå i kylen över natten (minst åtta timmar).
-
På morgonen sätter du ugnen på 250 °C.
-
Mjöla en plan yta och stjälp upp degen utan att knåda den. Skär degen i önskat antal bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Vill du ha extra frasiga frallor stänker du över lite vatten innan du stänger ugnen.
-
Grädda i 15–20 minuter, tills frallorna fått färg.
Vin som passar till nattjästa frallor:
Mousserande vin, med sina fräscha bubblor och höga syra. Exempelvis Champagne och Prosecco.
Sauvignon blanc