Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Köttfärspiroger

Köttfärspiroger är små bakverk som består av en deg som fylls med kryddig köttfärs och gräddas tills de blir gyllenbruna.

Att göra köttfärspiroger är en mycket lång tradition

Köttfärspiroger har en minst sagt lång historia. Man vet att de gamla egyptierna gjorde en variant som inte är alltför olik de köttfärspiroger vi äter idag. Rätten finns i många kulturer runt om i världen, ofta som enkel men god gatumat.

Välj vilket kött du vill ha i dina köttfärspiroger

Köttfärspiroger består av en deg som fylls med en blandning av köttfärs och olika kryddor. Pirogerna kan varieras i det oändliga beroende på vilka ingredienser du väljer att ha i fyllningen och vilken typ av deg man använder. En kombination av fläsk och nötfärs är vanligt men du kan också göra dem på lamm eller kycklingfärs, om du föredrar det. Även degen till köttfärspiroger kan göras på många olika sätt. Vi använder en jäst deg i vårt recept men det går också bra att använda smördeg eller en deg med potatis.

Det passar utmärkt att servera köttfärspiroger med en sallad och kanske en sås som aioli. Det går bra att göra dem i förväg och frysa in.

Gör så här

  1. Blanda de torra ingredienserna (mjöl, bakpulver och salt) i en bunke.

  2. Tillsätt smör i små klickar samt vatten.

  3. Arbeta degen smidig, antingen för hand eller med en köksmaskin.

  4. Låt degen vila övertäckt i kylskåp i minst 30 minuter. Detta gör den lättare att arbeta med.

  5. Hacka lök och vitlök fint. Fräs i olivolja tills de mjuknar.

  6. Tillsätt lammfärsen och bryt sönder den med en gaffel. Stek tills den är genomstekt.

  7. Blanda i kanel, chiliflakes, spenat och fetaost. Smaka av med salt och peppar.

  8. Sätt ugnen på 220 °C.

  9. Kavla ut degen på ett lätt mjölat underlag till en tjocklek på cirka 3–4 mm.

  10. Använd ett glas eller en mugg för att stansa ut cirklar.

  11. Lägg en klick av fyllningen på varje cirkel.

  12. Pensla kanterna med uppvispat ägg.

  13. Vik ihop pirogerna och nyp till kanterna med en gaffel.

  14. Lägg pirogerna på en bakplåt med bakplåtspapper. Pensla med resten av ägget och strö över parmesanosten.

  15. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20–25 minuter, eller tills de är gyllenbruna och frasiga.

Ingredienser (4 pers)

  • Deg

  • 6 dl vetemjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • 1,5 tsk salt

  • 1 dl kallt vatten

  • 150 g rumstempererat smör

  • Fyllning

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 msk olivolja

  • 500 g lammfärs

  • 1/2 tsk malen kanel

  • 1/2 tsk chiliflakes

  • 200 g färsk spenat, grovt hackad

  • 100 g fetaost, smulad

  • 1 ägg

  • 1 msk parmesanost

  • Salt och svartpeppar efter smak

Vin som passar till köttfärspiroger

Pinot noir

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept