Italienska köttbullar, kända som “polpette”, är en klassisk del av det italienska köket. De är särskilt populära i Italiens södra delar, som Sicilien och Apulien. Jämfört med svenska köttbullar är italienska köttbullar vanligtvis mindre i storlek och lagas ofta i tomatsås, ibland gratinerade med mozzarellaost. De kan ätas som en del av en större måltid med pasta, eller som en enkel rätt med till exempel bröd och sallad.
Så lyckas du med italienska köttbullar
Smaksättningen av italienska köttbullar kan variera mycket beroende på region och familjerecept. Vanliga ingredienser utöver köttfärs inkluderar lök, vitlök, parmesanost, och färska örter som basilika och persilja. Ägg och ströbröd används för att ge bollarna rätt konsistens. I vissa regioner tillsätter man även rivet citronskal eller andra kryddor, som muskotnöt, för att ge köttbullarna en extra dimension. För att lyckas med italienska köttbullar är det viktigt att använda högkvalitativt kött. Var noga med att inte överarbeta blandningen så att du behåller köttbullarnas saftighet och mjukhet.
Italienska köttbullar har inte samma status som pasta eller pizza globalt, men i Italien är de en älskad del av den italienska matkulturen. Det är en rätt som förknippas med familjesammankomster och är ett vanligt inslag vid festliga tillfällen.
Gör så här
-
Låt ströbröd svälla i en skål med vatten i några minuter. Blanda i färsen, ägg, vitlök, citronzest, basilika samt salt och peppar efter smak.
-
Forma köttbullarna med händerna.
-
Stek löken tills den blivit genomskinlig men inte brun, tillsätt vitlöken och bryn i ytterligare en minut.
-
Tillsätt krossade tomater, paprika, färska tomater, kryddor och honung. Koka i cirka 5 minuter så att smakerna utvecklas och såsen tjocknar något.
-
Lägg ner köttbullarna i såsen och sjud i cirka 10 minuter under lock. Vänd dem en gång under tillagningen.
-
Servera dina italienska köttbullar med färsk basilika som dekoration.
Ingredienser (4 pers)
-
1 dl vatten
-
500 g nöt- eller blandfärs
-
1 ägg
-
3 vitlöksklyftor, rivna eller fint hackade
-
Zest från en hel citron, helst ekologisk
-
2 msk färsk basilika, fint hackad
-
Salt och svartpeppar efter smak
-
Tomatsås:
-
1 stor lök, fint hackad
-
2 vitlöksklyftor, rivna
-
1 msk olivolja
-
1 medelstor röd paprika, hackad
-
1 färsk tomat, hackad
-
400 g krossade tomater
-
2 msk färsk basilika, fint hackad
-
1 tsk torkad oregano
-
1 tsk paprikapulver
-
1 tsk honung
-
Salt och svartpeppar efter smak
Vin som passar till Italienska köttbullar:
Sangiovese
Montepulciano d'Abruzz
Barbera
Zinfandel
Nero d’Avol