Montepulciano d'Abruzzo

(3)

Medelfylligt vin med mjuka tanniner.
Montepulciano d'Abruzzo (DOC) är ett vin som produceras i regionen Abruzzo i Italien. Det är ett medelfylligt vin med mjuka tanniner och hög syra. 

Montepulciano d'Abruzzo (DOC) är ett italienskt rött vin som blir tillverkat av druvan Montepuliciano i vinregionen Abruzzo i östra Italien. Vinet blev DOC-klassificerat för första gången 1968. I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet var Montepulciano d'Abruzzo dessutom det mest exporterade DOC-vinet i Italien. Förutom druvan Montepulciano får vinet också innehålla 15% Sangiovese och om det är lagrat mer än två år får det kallas Riserva.

Druvan Montepulciano

Italien har många olika sorters lokala druvor och en av dem är just den blå druvan Montepulciano. Det är en klassisk, italiensk vindruva och också en av de allra vanligaste druvorna i landet. Druvan trivs bra i just Abruzzo-regionen eftersom den gillar ett varmt och torrt klimat. Vinerna som är gjorda på druvan har en djupröd färg åt det blålila hållet.

Karaktär och smak

För det mesta är Montepulciano d’Abruzzo-viner medelfylliga med mjuka tanniner och hög syra. Du hittar smaker av många olika frukter, såsom vilda körsbär, björnbär, boysenbär och plommon, men du kan också känna toner av tobak, timjan eller oregano. Smaken varierar emellertid lite från flaska till flaska. En Montepulciano d’Abruzzo passar perfekt till pasta och pizza och om du väljer att lagra det kan du få ett vin med bättre karaktär och mer komplexitet.

Abruzzo-regionen

DOC-regionen Abruzzo ligger mellan Apenninerna och Adriatiska kusten och regionen är mest känd för just vinet Montepulciano d’Abruzzo. Området är bergigt med höjder upp till 2 750 meter över havet. Druvodlingarna ligger på sluttningar, i kalkrik lerjord och klimatet är soligt med svala, torra vindar som drar in från havet. Det har funnits vinproduktion i Abruzzo sedan 600-talet före vår tideräkning, men bara under de senaste åren har det skett stor utveckling i regionen. Från att mest ha varit kända för enklare bulkviner, kommer det fler och fler viner härifrån med högre ambitionsnivå. Idag finns den största vinindustrin kring Chienti, men det bästa området för vinodling ligger egentligen i Teramo. Det området kallas Colline Teramane och är Abruzzos enda DOCG.