Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Nero d'Avola

(4)

Nero d´Avola- som betyder ”den mörka från Avola” Precis som namnet antyder så är det en härligt mörkfruktig blå vindruva från den orörda och paradislika Sicilianska staden Avola. 

Nero d´Avola är en blå druva av arten Vitis vinifera.  

Det är nästan uteslutande på Sicilien som druvan är planterad förutom några få undantagsplanteringar med bland annat bra resultat i MacClaren Vale, Australien. På Sicilien är det den mest planterade druva vilket inte säger lite, då det är enorma mängder vin som produceras på ön. Tidigare var nero d´Avola en druva som var känd för att ge enklare massproducerade viner och har även används flitigt som uppblandningsdruva till andra enkla viner för att öka intensiteten då man inte lyckats uppnå den koncentration som önskats. Idag produceras en drös fantastiska viner på druvan med stor komplexitet och elegans och som även är väl lagringsbara, speciellt då vinet fått ligga en tid på ekfat.

Smakprofilen på de bättre exemplar beskrivs ofta som fylliga, eleganta och fruktdrivna med toner av blå frukt såsom björnbär, mörka körsbär och plommon med en medelhög syra och kryddiga toner.

Vad passar då dessa viner till? Framförallt till lite kraftfullare och rustikare mat som en mustig köttgryta gärna med sidfläsk för sältan eller varför inte till en gräddig oxfilé pasta med lite riven Pecorino på toppen.