De klassiska brödpinnarna grissini har varit en del av det italienska köket i århundraden. De är ett perfekt komplement till måltider, eller tilltugg till ett glas vin.
Det är lätt att lyckas med grissini
Ordet “grissini” tros komma från piemontesiskans “ghërsa” som betyder “långt bröd”. Det hävdas att grissini först gjordes för hertigen av Savojen, som hade matsmältningsproblem. Detta ska ha varit på 1600-talet. Brödpinnarna blev snabbt populära i både hem och på menyer i hela Italien. Sedan dess har de spridits över världen som ett av de mest kända bakverken från Italien.
Tillverkningen av grissini var ursprungligen ett hantverk som överfördes inom familjer. Idag finns det fortfarande små, traditionella bagerier i Italien som specialiserar sig på grissini. Att göra grissini hemma, utan tidigare erfarenhet, är ändå relativt enkelt. Grundreceptet består av mjöl, vatten och jäst. Grissini kan sedan smaksättas med till exempel örter, kryddor, fröer och parmesan. Hemgjorda grissini kan alltså anpassas efter dina personliga preferenser.
Grissini är perfekt som aptitretare
Grissini äts ofta som en aptitretare, antingen ensamma eller tillsammans med något annat, som ostar, pesto och tapenade. Grissini är också ett utmärkt komplement till måltider, särskilt soppor och sallader, där de lägger till en trevlig textur. Hemgjord grissini håller sig i en lufttät behållare i upp till 5 dagar.
Gör så här
-
Blanda alla ingredienser (mjöl, torrjäst, varmt vatten, olivolja, smör och salt) på låg hastighet i en matberedare eller med en elvisp med degkrok. Räkna med att det tar minst 5 minuter, öka hastigheten mot slutet. Täck behållaren med plastfolie och låt den vila i 1 timme i rumstemperatur.
-
Värm ugnen till 190 °C. Klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
-
Dela degen i 24 bitar, varje bit ska väga omkring 25 g. Rulla varje bit så att den blir ungefär 25–30 cm lång. Placera på de förberedda bakplåtarna och lämna tillräckligt med utrymme mellan varje grissini, de kommer att expandera lite under bakningen.
-
Pensla dem med olja och strö över sesamfrön.
-
Grädda i 20–25 minuter eller tills de är ljusgula och krispiga. Medan den första satsen bakas, täcker du den andra bakplåten med plastfolie tills den är redo att sättas in i ugnen.
-
Låt dina grissini svalna helt på ett galler.
Ingredienser (4 pers)
-
400 g vetemjöl
-
1 tesked torrjäst
-
200 ml varmt vatten
-
60 ml olivolja
-
2 msk osaltat smör, smält och något svalnat
-
1 tsk salt
-
Olivolja, för pensling
-
1 msk sesamfrön, som strössel
Vin som passar till grissini