Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Grillad spetskål

Spetskålens matiga struktur och roliga form gör den perfekt för grillning. Den naturligt milda smaken får då en komplex sötma och rökighet som många blir positivt överraskade av.

Grillad spetskål får sofistikerad smak och textur

Spetskål är en nära släkting till vitkål. Den har ett ursprung som kan spåras så långt tillbaka som till romarriket. Spetskål har varit ganska ovanlig i Sverige men fått något av ett genombrott de senaste åren. Det är kul eftersom inte minst grillad spetskål är en mångsidig delikatess. Spetskålens innanmäte är kompakt och den blir därför inte sladdrig utan behåller sin form bra vid tillagning. När du grillar spetskål framträder den naturliga sötman i kålen samtidigt som den glödande kolen bidrar med en klassisk grillsmak. De yttersta bladen karamelliseras och får en fin färgton och en frasig textur. Grillad spetskål ser mycket trevlig ut på tallriken!

Grillad spetskål passar utmärkt som tillbehör till många andra grillade rätter men kan också vara “huvudnumret” och serveras med tillbehör som vitlökssmör, tofu, grönsallad eller hackad persilja. I vårt recept har vi kombinerat spetskål med rostade nötter och smakrik ost. Det blir en rätt som passar som förrätt eller ett iögonfallande ackompanjemang till en bit kött eller fisk.

Gör så här

 1. Skär spetskålen i kvartar eller åttondelar.

 2. Blanda olivolja, saften från en pressad citron, sesamolja, soja, finriven vitlök samt salt och pensla spetskålen med marinaden. Låt kålen ta åt sig smakerna medan du tänder grillen. 

 3. Grillad spetskål ska lagas med direktvärme, du placerar kålen på grillgallret direkt ovanför glödande kol. Vänd kålen så att den grillas runt om. Efter några minuter, när den har fått färg, för du över kålen till indirekt värme, vid sidan av glöden. Låt den ligga där tills den är mjuk inuti. Grillad spetskål kan även lagas i en grillpanna på spisen eller hel, inslagen i folie.

 4. Rosta nötter i en torr panna tills de börjat få färg.

 5. Toppa grillad spetskål med det som är kvar av marinaden, nötterna och hyvlad smakrik ost, till exempel västerbottenost eller parmesan.

Ingredienser (4 pers)

 • 2 medelstora kålhuvuden

  3 msk olivolja

  1 msk soja

  1 tsk sesamolja

  1 citron

  1 vitlöksklyfta

  4 msk blandade nötter 

  4 msk riven ost

  Salt och peppar efter smak

Vin som passar till grillad spetskål

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept