Tapenade är en smakrik röra med bland annat kapris och oliver. Vårt tapenade-recept har sitt ursprung i Provence i södra Frankrike.
Mycket smakrik och väldigt enkelt att göra
Ursprungligen ingick oliver, kapris och ansjovis i ett tapenade-recept, men idag görs rätten i en rad varianter som ofta har flera andra ingredienser, som till exempel chili eller färskost. Vi har dock valt att lägga oss nära originalet i vårt recept. Rättens namn kommer från det provensalska ordet “tapena”, vilket betyder kapris. Liknande röror har dukats fram i medelhavsregionen sedan antiken, men dagens recept på tapenade sägs härstamma från en kock på restaurangen Maison Dorée i Marseille, som skapade röran år 1880. Tapenade representerar regionens smaker och kulinariska arv.
Tapenade har en naturlig plats på allt från rustika picknickar till eleganta cocktailpartyn. Blandningen har en unik förmåga att vara ett exempel på både enkelheten i det folkliga köket och gastronomisk finess. Vårt tapenade-recept ger dig en röra som kan serveras som förrätt, på bröd och som dipp till grönsaksstavar och crostini eller som tillbehör till en mängd olika rätter. Smakerna i en klassisk tapenade gör sig även mycket bra tillsammans med kött och fisk från grillen.
Du kan köpa färdig tapenade men vi lovar att det är värt att göra egen utifrån vårt recept. Det är enkelt och går mycket snabbt. Kvalitén på olivoljan och oliverna har stor betydelse för smaken. I vårt recept på tapenade får den fruktiga olivoljan komplettera de salta sardellerna, de syrliga kaprisen och olivernas djupa och något bittra ton. Vi låter även vitlök tillföra en extra smakdimension.
Gör så här
-
Lägg alla ingredienser i en matberedare eller mixer.
-
Mixa tills du får en jämn och krämig röra. Om du vill ha en grövre tapenade, mixa en kortare stund.
-
Smaka av med salt och svartpeppar.
-
Servera din tapenade direkt, eller låt den stå i kylskåpet i upp till 3 dagar.
Ingredienser (4 pers)
-
200 g svarta oliver, urkärnade
-
1 msk kapris
-
2 vitlöksklyftor
-
2 sardellfiléer (valfritt)
-
1 msk extra virgin olivolja
-
Saften från en halv citron
-
Salt och svartpeppar efter smak
Vin som passar till tapenade