Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till sommarfest & grillfest

Ta till vara på den korta svenska sommaren och bjud in till fest. Om du ska köpa vin till trädgårdsmingel en varm sommarkväll, finns det inget bättre än att bjuda på iskallt bubbel. Om det istället är en middag på altanen, med grillat kött för ett mindre sällskap, är rött vin ett säkert kort. I den här guiden kommer vi att gå in på vilka viner som passar till vad och varför, när du bjuder in till grillfest eller någon annan typ av sommarfest.

Gott vin till kött

När du väljer vin till rött kött, tänk på att magrare köttbitar som ryggbiff och oxfilé passar bra med medelfylliga röda viner med mjuka tanniner som känns lena i munnen, som italienska sangiovese. För fetare nötbitar, som högrev och entrecote, kan du istället välja kraftiga viner som amarone eller cabernet sauvignon. Glöm inte att balansera smakerna – vinet ska samspela med maten. Här på Vinoteket hittar du tips på hur du kan kombinera specifika rätter med passande viner, samt recept på läckra grillrätter som biff tagliata.

Vin till en grillfest behöver ofta ha en smakprofil som går bra ihop med den röksmak som kolbädden bidrar med. Vin på druvan syrah är generellt bra vin till en grillfest med fokus på kött. De vinerna brukar ha en smak av mörka bär, peppar, lakrits och en rökighet som är perfekt till grillat. Röda viner med en utpräglad strävhet kan vara problematiska i kombination med grillat eftersom de har en tendens att förstärka den bitterhet som finns i grillytan.

Om du serverar en stark sås eller ett annat tillbehör med en distinkt smak kan det vara bra att hitta ett vin som passar till det snarare än köttet.

Ska du bjuda in till argentinsk grillfest? Gör vår chimichurri eller pebre och läs vår guide till asado.

Vitt vin till grillad fisk och skaldjur

Att välja rätt vin till grillad fisk och skaldjur kan lyfta hela matupplevelsen under en sommarfest. Vitt vin är ofta det bästa valet eftersom de brukar ha en syrlig karaktär som går väl ihop med den milda smaken av fisk och skaldjur. Syra går också bra ihop med feta fiskar som lax och tonfisk. De fruktiga tonerna i många vita viner harmonierar med de naturliga smakerna i fisk och skaldjur. Var medveten om att vitt vin finns i en rad stilar, från torra och krispiga till fylliga och smöriga. Här på Vinoteket kan du få hjälp med att hitta ett vitt vin som passar perfekt till din specifika fiskrätt och till dina personliga preferenser.

Läs mer om vin som passar till skaldjur.

Rosévin och mousserande vin för somriga grillkvällar

Vin till en sommarfest är för många synonymt med bubblor! Rosévin och mousserande viner kan vara ett utmärkt alternativ som måltidsdryck. Särskilt om du har fisk, skaldjur och grönsaker på grillen eftersom roséviner ofta har en friskhet och syra som passar bra till det. När det gäller kött fungerar rosé bra ihop med lättare rätter som grillat fläsk och kyckling.

De ljusa färgerna och de friska bubblorna gör mousserande viner till en härlig dryck på en sommarfest. Även om du serverar annat vin till maten är det mycket elegant att ha till exempel champagne, cava eller prosecco som välkomstdrink på en sommarfest. Tänk bara på att hålla dem tillräckligt kalla. Använd gärna ishink och fyll på med mer is vid behov.

Läs mer här om hur du matchar vin till grillat.

Vin till grillade grönsaker 

Grillade grönsaker med olivolja, salt och peppar kan kombineras med både rött och vitt vin. Särskilt viner med en viss sötma, som en halvtorr riesling, brukar passa bra ihop med grillade grönsaker. Det gäller inte minst rotfrukter. Grönsaker med en stark smak, som grönkål och broccoli, passar bra med vita viner med mineraltoner och lättare röda viner.

Hur mycket vin går åt till en sommarfest?

Är det en sommarfest i form av en middagsbjudning är det ett riktmärke att det går åt åtminstone en halv flaska per person, vissa dricker lite mer, andra lite mindre. Ska du köpa vin till en mingelfest, och om du väljer mousserande vin, går det åt mindre. En flaska räcker då till cirka åtta glas.

Vill du göra det enkelt för dig?

Läs hur många glas det är på en flaska vin, och använd vår vinberäknare för att räkna rätt till festen. Se alla våra storpack med vin för grillfest och storpack med vin för sommarfest.

Ska du planera examensfest eller bröllop? Läs om vin till bröllop och vin till student & examen.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan