Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Biff tagliata

Tagliata är i grund och botten skivad biff med tillbehör. Det är ett av de populäraste sätten att servera kött på i Italien. Rätten har fått sitt namn från det italienska verbet “tagliare” som betyder att skära. Här är vårt bästa recept.

Biff tagliata tillagas genom att grilla eller steka en köttbit till önskad innertemperatur. Vanligtvis används entrecote eller flankstek. Sedan skivas köttet upp i små munsbitar och serveras på en bädd av rucola. Toppa med hyvlad parmesanost, rostade pinjenötter och ringla över olivolja och balsamvinäger. Resultatet är en läcker rätt som kombinerar saftigt kött med friska grönsaker och klassiska italienska smaker. Den berömde amerikanske kocken Mario Batali konstaterade träffsäkert att tagliata är: “En av de enklaste och mest tillfredsställande rätterna att tillreda.”

Så lyckas du med biff tagliata

Tagliata serveras i regel direkt efter tillagning på skärbrädan du använt för att skära upp köttet. Tagliata passar också riktigt bra som kall rätt i en buffé eller på en picknick. Vårt recept på tagliata är långt ifrån det enda. Rätten kan göras med andra typer av kött och serveras med andra tillbehör. Du kan grilla köttet helt eller skivat, eller steka det om du föredrar det.

Gör så här

 1. Tänd grillen.

 2. Skölj ruccolan och skiva körsbärstomaterna i kvartar.

 3. Rosta pinjenötterna i en torr panna tills de har fått färg.

 4. Salta och peppra köttet.

 5. Lägg köttet på grillen när du fått en fin glöd.

 6. Grilla köttet tills du har fått den stekgrad du föredrar. I Italien serveras tagliate ofta “rare”. Det är din förmåga att grilla köttet så att det blir som du vill ha det som avgör hur bra din tagliata blir.

 7. Låt köttet vila övertäckt med folie i några minuter.

 8. Skär köttet tvärs över fibrerna i lagom stora bitar.

 9. Lägg upp köttet på ruccolan, servera tomaterna och de rostade nötterna vid sidan av köttet, hyvla över parmesanost och smaka av med olivolja, balsamvinäger och citron.

Ingredienser (4 pers)

 • 600 gr entrecote

 • 2 krm salt

 • 1 krm svartpeppar

 • 16 körsbärstomater

 • ca 50 gr ruccola

 • 1 dl pinjenötter

 • 1 citron

 • 1 msk olivolja

 • 1 msk balsamicovinäger

 • 50 gr parmesanost

Vin som passar till biff tagliata

Malbec

Cabernet sauvignon

Barbera

Varifrån kommer tagliata?

Tagliata kommer från Toscana i mellersta Italien men serveras idag på italienska restauranger över hela världen.

Vilket kött ska man använda till biff tagliata?

Tagliata var ursprungligen ett sätt att använda kött som blivit över. Idag är det vanligt att servera tagliata med kött av högsta klass. Du kan till exempel använda entrecote, flankstek eller rostbiff till tagliata.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept