Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Asado – argentinsk grillfest

Asado är dels en traditionell sydamerikansk grillmetod och dels ett ord som kort och gott motsvarar grillfest. Framförallt i Argentina är asado en central social ritual som blir ett tillfälle för vänner och familj att samlas under uppsluppna former. Ursprunget till traditionen är de måltider som gauchos (cowboys) lagade över öppen eld på den argentinska stäppen. 

Asado är grillkultur som hyllar det goda livet

Asado handlar mycket om att njuta av det enkla i livet, men det är också en tillagningsmetod som kräver tålamod. Köttet grillas nämligen långsamt efter att ha marinerat över natten. Långsam kolgrillning och kryddorna i marinaden gör att köttet blir mört och saftigt samtidigt som det får en distinkt smak av rök och örter. 

Asadogrillning handlar inte om att grilla en specifik rätt utan det är snarare en grillbuffé där revbenspjäll, oxfilé och entrecote ofta spelar huvudrollen. Achuras (förrätter), kan bestå av kött som blir klart tidigt och som äts medan man väntar på de större köttbitarna. Korvar och grillad ost är vanliga achuras. Empanadas (minipajer), majskolvar, chimichurri, bröd och blandsallad är annan mat som passar till asado. Eller varför inte prova vårt recept på chilensk pebre?

En social ritual som för samman människor

Asado är alltså både en gastronomisk och kulturell upplevelse som på något sätt fångar essensen av sydamerikanskt liv. Man äter inte vid en given tidpunkt utan nytt kött och grönsaker läggs på grillen efter hand så att måltiden kan vara i flera timmar. Ibland finns det en asador, grillmästare, som har hand om den viktiga uppgiften att grilla köttet. Ansvaret kan dock vara delat där vem som helst kan hjälpa till att vända köttet och lägga på nya bitar när det finns plats på grillen. Ofta skärs köttet upp i små smakbitar som skickas runt på skärbrädan och äts med fingrarna. Sättet att äta förstärker den sociala aspekten av asado. Det blir en helt annan stämning än när var och en grillar sin egen köttbit och äter den på sin plats vid bordet.

Vad dricker man för vin till Asado?

Fylliga, röda viner passar bra ihop med grillat nötkött. Om det är fetare styckningsdetaljer är viner med högre syra en bra grundtanke. Ett tips att välja ett vin från Sydamerika, ett argentinskt malbec eller ett carmenère från Chile till exempel. Vitt vin med tydlig fatkaraktär är ett annat bra val till asado, särskilt till ostarna och grönsakerna. Öl och läsk bör också finnas till hands. För en genuin argentinsk twist kan du göra en välkomstdrink på Coca-cola, Fernet branca och lime. Caipirinhas är perfekt om du föredrar asado på brasilianskt vis. Läs mer om vin till grillfest.

Tips till dig som vill bjuda in till en sydamerikansk grillfest

Förutom att man grillar med själ och hjärta är asado opretentiöst. 

  • • Räkna med att det går åt omkring 500 gram kött per person.

  • • Skapa en gästlista utifrån hur många som får plats runt grillen.

  • • Marinera köttet i vitlök, olivolja och örtkryddor och gör tillbehör som passar till grillat dagen innan din asado.

  • • Tänk på att det går åt mycket kol när kött grillas löpande under flera timmar. Du kan också behöva mer än en grill.

Musik som slår an den rätta tonen

Skapa gärna en spellista med argentinsk tango eller zamba om du vill ha en dansant atmosfär. Bossa nova passar för en finkulturell men laid back vibe. Carioca Funk är ett bra val av musik om ni verkligen ska slå klackarna i taket. Men ha inte så hög volym att de som är där för att umgås inte kan prata med varandra eller höra ljudet av fett som fräser mot den glödande kolen.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan