Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Chimichurri

Chimichurri är en argentinsk örtsås med vitlök och chili som framför allt serveras till grillat kött. Chimichurri är frisk och syrlig och lyfter fram köttets egen smak. 

Chimichurri är en smaksensation från Argentina

Chimichurris ursprung är inte fastställt, men de flesta teorier pekar mot Argentina. Där använde gauchos, cowboys, chimichurri till att konservera kött samtidigt som det marinerades, medan de red med boskap över stäpperna. De första recepten på chimichurri började dock dyka upp i kokböcker först på 1950-talet. Ursprunget till namnet chimichurri är också osäkert, men det antas komma från det baskiska ordet “tximitxurri”, som betyder “en blandning”. Idag är chimichurri en viktig del av argentinsk grillkultur som spritts över världen. Såsen serveras till allt från biffar och korvar till kyckling och fisk.

Du kan göra egen chimichurri och ge såsen din egen smakprofil utifrån hur du väljer att blanda vitlök, kryddor, färska örter och vinäger. Många husmödrar och kända kockar i Argentina och Brasilien har sitt eget hemliga recept på chimichurri. Målet är dock alltid att skapa en sås där starka och kontrasterande smaker “dansar på tungan”. I vårt recept utgår vi från persilja, chili och oregano, men det är också populärt att använda koriander som huvudingrediens i chimichurri. Med koriander blir chimichurrin mer lik den chilenska salsan pebre.

Så lyckas du med chimichurri

Chimichurri är en enkel och snabb sås att göra. Du kan förbereda den i förväg och låta den stå i kylen tills du ska använda den. Chimichurri håller i upp till fem dagar vid förvaring i en lufttät behållare i kylskåp. Det är också möjligt att frysa in såsen.

Gör så här

 1. Stöt de hackade örterna, vitlöken och chiliflakes till en smet i en mortel. Du kan också använda en mixer eller bara hacka allt mycket fint med en vass kniv.
 2. Blanda med resten av ingredienserna i en skål.
 3. Låt stå i kylen i minst 30 minuter för att smakerna ska hinna utvecklas ordentligt.
 4. Servera till grillat kött, grönsaker eller bröd.

Ingredienser (4 pers)

 • 1 dl hackad persilja

 • 1 msk hackad oregano

 • 2 vitlöksklyftor, finhackade

 • 2 msk rödvinsvinäger

 • 4 msk olivolja

 • 1 tsk chiliflakes (valfritt)

 • Salt och peppar 

Vin som passar till chimichurri

Om du serverar chimichurrin till fisk eller skaldjur bör du välja ett fruktigt vitt vin, som en rieslingpinot blanc eller gewürztraminer

Om du serverar chimichurrin till grillad kyckling eller kött bör du välja ett fruktigt och lätt rött vin med lite tanniner, gärna en gamay eller pinot noir.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept