Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till grillat

Solen tittar fram och grillröken stiger över hustaken. Oemotståndligt doftande bjuder den in till fest och gemenskap. Med den här guiden hittar du de godaste vinerna till de sotade läckerheterna. 

Rött vin till grillat nötkött

Köttet ligger på gallret och förväntningarna stiger. Men vilket vin ska man välja för att få den perfekta grill-upplevelsen? Rött vin är generellt en höjdare till grillat nötkött. Men stekgraden spelar in, eftersom proteinerna i lättstekt kött har förmågan att mjuka upp tanniner. Till en blodig eller medium rare entrecôte fungerar det fint med kraftiga och sträva rödviner som barolo, rioja eller röda viner från Bordeaux. När köttet är välstekt så blir det aningen mer beskt. Här får man gärna vara mer försiktig med strävheten för att inte beskan ska förhöjas. Prova ett vin med generös frukt, som en zinfandel från USA.

Passar vitt vin till grillat nötkött?

Har du vitt vin som preferens, så välj ett fylligt och smakrikt vin. Ett ekfatslagrat vin på chardonnay eller chenin blanc har tillräckligt med kropp för att bära rättens rika smaker. Den friska syran i vinet lättar upp fettet och tonerna från fatlagringen blir en elegant spegling av de rostade smakerna.

Vin till grillat fläskkött

Beroende på vilken del av grisen som används så varierar smaken på fläskkött ordentligt. Till fläskfilé, som är ett ganska magert kött, passar det bra med ett medelfylligt rött vin som inte har allt för mycket strävhet. Har filén vilat i en chilihet marinad innan tillagning så är det extra viktigt att vara aktsam med tanninerna. Prova en bärig pinot noir eller ett mjukt vin från Côte du Rhône till exempel. Ett vitt vin med fatlagring är också ett lyckat val. Till den smakrika styckdelen iberico secreto kan du gärna välja ett fylligt och kryddigt rött vin från Rioja eller Ribera del Duero. I dessa kraftpaket finns både tanniner som matchar sältan och fettet, samt mörk frukt och härlig kryddighet som balanserar smakbilden.

Vin till grillad fisk och skaldjur

Till grillade skaldjur och magrare fisk fungerar det med ett friskt och fylligt vitt vin som kan bära upp smakerna utan att bli för dominant. Prova en vit rioja eller ett vitt fatlagrat vin från Bordeaux. Skaldjur och vissa feta fiskar har ganska mycket umami, vilket kan krocka med tanninerna i rödvin. Vill du dricka rött vin till havets grillade godsaker så rekommenderas ett lätt och bärigt vin, till exempel pinot noir. Fetare fisk som lax, eller grillade skaldjur, kan också matchas med ett fruktigt och smakrikt rosévin som tavel.

Vin till grillad kyckling

Kyckling är i sig mild och neutral i smaken så här spelar tillbehör och kryddning stor roll. Till kyckling med klassiska grillkryddor fungerar ett rött kryddigt vinzinfandel eller syrah fint. Till kyckling med heta, asiatiska smaker rekommenderas ett vitt vin med ett uns restsötma, till exempel riesling eller pinot gris. Denna vintyp fungerar också om kycklingen serveras med söta såser och tillbehör som en mangosalsa eller rotsaker.

Vilket vin passar till grillade grönsaker?

Är grillade grönsaker huvudrätten så passar det med ett torrt men aromatiskt vitt vin. Grönsaker på grillen får aningen sötma, som här möts av vinernas aromer. Prova förslagsvis en riesling eller gewürztraminer. Ett fruktigt rosévin fungerar också bra. Vissa grönsaker, som sparris och kål, innehåller beska inslag som skär sig med tanniner. Bland de röda vinerna kan du därför hålla dig mjuka bäriga viner som pinot noir. Om grönsakerna inte är en huvudrätt utan tillbehör till kött, eller serveras med feta tillbehör, så är ett strävt rött vin mer tillåtande..

Matcha vin med olika tillbehör

Till såväl en syrlig yoghurtsås som en fetare bearnaisesås, går det fint att dricka ett fylligt rött eller vitt vin. Marinader med olika kryddor, sötma eller chilihetta, matchas enligt vilka smaker som dominerar. Undvik tanniner till chili, och möt sötma med sötma, är en bra grundregel. Men stirra dig inte blind på ett tillbehör, utan tänk på helheten.

Universallösningen till grillat?

Verkar det krångligt att matcha ingredienser och tillbehör med vin på ett millimeter-rättvist sätt? Visst finns det vin som klarar av de flesta rätterna på grillen. En champagne sitter sällan fel. Trevligt att dricka både när du väntar på att glöden ska ta fart, och till grillfestens alla smaker.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan