Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till student & examen

En studentfest är en hoppets högtid som firar slutet på studentens långa prestation i skolan och ett symboliskt inträde i vuxenlivet. Att välja vin till en studentmottagning eller examen kan kännas svårt. Du behöver ta hänsyn till gästernas förväntningar, maten och det faktum att en studentmottagning ofta har en blandning av gäster som kan ha olika preferenser. Naturligtvis behöver du även ta hänsyn till din budget när det gäller gott vin till studentmottagningen eller examen. I den här guiden kommer vi att gå igenom vad som krävs för att hitta bra viner när du ska fira en student som tagit examen.

Ska man ha rött, vitt eller rosévin till studentexamen?

Det finns inget entydigt svar på vad för typ av vin som passar till studentexamen. Ska man generalisera så är vita viner ofta ett bra val till en studentfest. De är ofta “mingelvänliga”, och en typisk studentfest är en social och glad tillställning. Sauvignon blanc och riesling är säkra val när det gäller druvor om du vill satsa på vitt vin. 

Att ha tagit studenten eller examen är en framgång som är värd att fira med bubbel, och rosébubbel är inget dumt alternativ. Själva känslan av att låta korken smälla och fylla ett smalt eller tulpanformat vinglas matchar den bubbliga känslan av glädje, lättnad och framtidstro som vi förknippar med en studentfest. Röda viner kan också vara ett bra val till en studentexamen. Välj då ett vin som inte är för kraftigt eller strävt och med mjuka tanniner, som pinot noir eller gamay.

I många fall kan det vara en bra idé att välja mer än en sorts vin till en studentmottagning. Bjud på champagne, prosecco eller cava som välkomstdrink och låt sedan gästerna välja mellan rött och vitt vin till det tilltugg du serverar.

Välj vin utifrån maten

En studentexamen firas ofta genom att bjuda in till öppet hus med en buffé. De flesta mousserande viner är mångsidiga och fungerar bra med lättare rätter och som aperitif. Rosé är somrigt och är ett passande vin till en studentbuffé eller till fisk. Om det finns en tydlig huvudrätt väljer du ett vin som passar till den och kanske ett sötare vin till en eventuell efterrätt.

Hur mycket vin går åt till studentexamen?

Att bedöma mängden dryck som behövs för en större bjudning kan vara en knepig uppgift. Om det är öppet hus är det för det första svårt att veta hur många som kommer att dyka upp. Alla konsumerar heller inte lika mycket. Yttre faktorer som vid vilken tid festen hålls, vilket vin du bjuder på och vad det är för plats och väder kan också påverka hur mycket eller lite dina gäster kommer att dricka. En typisk studentmottagning börjar på eftermiddagen, och om det är på dagen för studenten håller den sällan på till sen kväll. Ett bra riktmärke är att en flaska räcker till tre gäster som dricker vin. Om det gäller bubbel som ska serveras som välkomstdrink räcker en flaska till cirka åtta mindre glas.

Läs hur många glas det är på en flaska vin och använd vår vinberäknare för att räkna rätt till studentfesten, eller använd vår personliga vinrådgivning. Se alla våra storpack med vin för examen och firande och storpack med vin för sommarfest.

Vin till flak och champagnefrukost

Dagen för studentexamen inleds idag ofta med en champagnefrukost och fortsätter efter utspringet med en tur på ett lastbilsflak under vilket det skålas. Ett lite enklare mousserande och gärna alkoholsvagare vin passar för dessa tillfällen. Det är naturligtvis viktigt att det inte blir för mycket vin så tidigt på dagen. Observera att man måste ha fyllt 20 år för att få dricka något starkare än folköl på studentflaket.

Tips inför studentexamen

Mousserande vin och många vita viner ska serveras kallt. Du kan använda kylplatta eller kylklampar under vinflaskorna eller ställa fram ishinkar. Att ha flaskor i kylen och ställa fram efter hand går naturligtvis också bra.

Servera vin i fina glas. Det gör faktiskt att vinet på en studentexamen smakar godare och att tillfället, som verkligen är värt att fira, känns festligare. Se också till att det finns trevliga alkoholfria alternativ till vin på studentskivan.

Ska du planera grillfest/sommarfest eller bröllop? Läs om vin till bröllop och vin till sommarfest & grillfest.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan