Pumpasoppa är en populär rätt i många kulturer, särskilt under hösten när pumpor är i säsong. Den har en rik och krämig konsistens med en söt och något nötig smakprofil som kan varieras med olika kryddor och tillbehör. Framförallt sötman gör att det kan vara svårt att välja vin till pumpasoppa. Men om du lyckas med ditt vinval kan du ta denna rätt till nya höjder.
I Sverige är pumpasoppa ofta smaksatt med ingredienser som lime, crème fraîche och sambal oelek, vilket ger en fräsch och lite kryddig smak. En annan variant inkluderar äpple och timjan, vilket bidrar med tydlig sötma och en jordnära ton. Toppingen kan bestå av rostade pumpafrön, crème fraîche eller hackad koriander. Med så många möjligheter till variation är det svårt att rekommendera ett vin som passar oavsett hur du lagat din pumpasoppa. Vinet bör komplettera soppan och ha en smakprofil som gärna fångar upp och balanserar soppans smaker utan att ta över. Om vi ändå ska generalisera en smula så är det bra att välja ett vin med en viss sötma till pumpasoppa. Men ett torrare vin med en tydlig friskhet kan passa till en krämig pumpasoppa, där du vill ha ett vin som ger en kontrast till eller balanserar pumpans naturliga sötma.
Vitt vin till pumpasoppa
Om du väljer vitt vin till pumpasoppa kan du gärna satsa på en druva som ger en fyllig smak med viss komplexitet. En chardonnay eller sauvignon blanc som inte lagrats på fat brukar passa till pumpasoppa. Viognier, roussanne, grenache och marsanne är andra druvor som ger vin som kan fungera mycket bra till rätten. Vitt vin är den vanligaste rekommendationen till pumpasoppa.
Rött vin till pumpasoppa
Välj ett lätt och fruktigt rött vin som inte är för tungt eller strävt om du vill dricka rött vin till pumpasoppa. Prova gärna en pinot noir eller gamay. Dessa viner har ofta bäriga aromer som kompletterar pumpans sötma perfekt. De balanserar sötman i soppan istället för att lyfta fram den.
Rosévin till pumpasoppa
Rosévin kan vara ett bra alternativ till pumpasoppa, men du vill inte ha ett vin som är för lätt. Prova ett rosévin från Provence eller Rhônedalen. Dessa viner har ofta toner av jordgubbar, hallon och kryddor, som passar bra till pumpans smaker.
Mousserande vin till pumpasoppa
Mousserande vin kan vara ett roligt och festligt alternativ till pumpasoppa. Bubblorna ger en lätt och uppfriskande kontrast till soppans krämighet. Välj ett mousserande vin med viss sötma. Brut champagne eller cava kan vara för torra för pumpasoppa. Prosecco eller moscato d'Asti är ofta bättre val. Mousserande rosévin kan också vara ett lyckat val av vin till pumpasoppa.
Vin till pumpasoppa på halloween
Pumpasoppa görs ofta på inkråmet från pumpor som karvats ut för att bli halloweenprydnader. Till en buffé med pumpasoppa på halloween passar aromatiska vita viner riktigt bra, till exempel en torr riesling.